Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

Mitől megy tönkre a lambda szonda? Hogyan vegyük észre a jeleket?


Ahhoz, hogy az autóink tisztább anyagokat bocsássanak ki a levegőbe, egy lambda szonda nevű alkatrészre van szükségünk. Ez mindenkinek a javát szolgálja, mivel az általunk belélegzett oxigén minősége nagymértékben befolyásolja az egészségünknek. Nem akarhatunk olyan világban élni, ahol nincsen levegőszennyezés úgy, hogy nem teszünk érte semmit. Szerencsére a katalizátor és a lambda szonda együtt nagyon jó eredményeket érnek el, amin a növekvő technológia még inkább segített. Tény, hogy a katalizátor az, ami megszűri a káros anyagokat, és nélküle nem tudnánk használni törvényesen az autót, azonban a lambda szonda az, ami szabályozza az ideális keverési arányát a levegőnek és az üzemanyagnak.

Lambda szonda
Lambda szonda
Lambda szondaAz idő


Ahogy minden élő és nem élő tárgy megöregszik, úgy ez a szonda is elhasználódik. Az évek múlásával, a megtett kilométerekkel folyamatosan veszít a tulajdonságaiból. Ehhez az elhelyezkedése is hozzájárul, mivel közvetlenül a kipufogó forró szakaszában van, ahol a magas hőmérséklet, az erős rezgések és a különféle kémiai tényezők is lophatnak el az élettartamából.


Miért fontos figyelni?


Ha a lambda szonda túl régi, vagy túl sok kilométer van mögötte, akkor az általa kibocsátott jel is gyenge és lassú lesz. Ilyen módon a motor vezérlőegysége nem kap megfelelő jelet, és nem kapja meg a helyes információt az égő keverék összetételéről. Mit jelentsen ez? A vezetés során léphetnek fel úgynevezett sürgősségi intézkedések. Ilyenkor a szonda dönthet úgy, hogy megváltoztassa a keverék arányát, dúsíthatja több üzemanyag hozzáadásával, de azt is garantálhatja, hogy ne melegedjen fel túlságosan a rendszer. Ez bármikor megtörténhet velünk, sokszor talán nem is veszünk észre rengeteg folyamatot, ami a motorháztető alatt megy végbe.

Ezért van az, hogy sokszor úgy megyünk a szervizbe, hogy valójában nem tudjuk pontosan, mi a baj az autóval, csak azt érzékeljük, hogy nem ugyanúgy megy, mint régen. Amikor a lambda szonda rosszul működik, és a katalizátor sem tud bekapcsolni, azt fogjuk tapasztalni, hogy a jármű fogyasztása akár 15%-kal is emelkedhet.


A lambda szonda meghibásodásának a jelei


Ahhoz, hogy ne érjen minket váratlanul a hiba, érdemes megismerkedni az esetleges jelekkel. Ha figyelmesek vagyunk, akkor sokszor a probléma bekövetkezése előtt észrevesszük a veszélyt, és még időben tudunk korrigálni. Persze, sok panasz több okra is enged következtetni, azonban lehet, hogy egynél több is jelentkezik.

Ha a lambda szonda meghibásodik, akkor a következő hibatünetek jelenhetnek meg:

  • magasabb üzemanyag fogyasztás,
  • gyenge motorteljesítmény,
  • magasabb kipufogógáz kibocsátás,
  • kigyullad a motor vezérlőfénye,
  • hibakód kerül a naplózásba.


A sérülés lehetséges okai


A lambda szonda többféleképpen is sérülhet a működése során. Általában csak az idő jár el felette, azonban ne lepődjünk meg, ha belső vagy külső rövidzárlat éri. Szerencsére ebben az esetben könnyen javítható. A meghibásodás okát lehet a feszültségellátásban is keresni, de gyakran okozza például túlmelegedés. A mechanikai sérülés olyan gond, amit általában csak a cserével hozhatunk helyre. Emellett az adalékanyagok túlzott használata is veszélyt jelent a lambda szonda működésére.Fekmester.hu ®
Termékkategóriák