Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

Az ablakmosó rendszer több elemből épül fel, így része az ablaktörlő lapát, ablaktörlő motor és mechanika, de itt található ablakmosó motor és fúvóka is. A kormánykapcsoló üzemletetése közben több alkatrész kezd el egyszerre dolgozni. Az ablakmosó motor felelős a folyadék pumpálásáért, a fúvóka jutatja a szélvédőre a folyadékot, de az ablaktörlő motor a mechanikán keresztül mozdítja el a lapátokat a szélvédőn. Így érdemes mindegyik elemre kiemelt figyelmet fordítani. Javasoljuk, hogy téli időszak elején ellenőrizze az ablakmosó folyadékot, és mindig téli szélvédőmosó folyadékkal töltse fel a rendszert az esetleges elfagyásokat így elkerülheti.

A gondos autós évente legalább kétszer utánanéz annak, hogy az ablaktörlők helyesen működnek-e. Ősszel azért, mert az ősz és a tél rendkívül kritikus az ablaktörlés szempontjából, lévén ezekben a hónapban nagyon sok nedvesség, eső, hó, szutyok és egyéb kosz kerül a szélvédőkre. Tavasszal pedig azért, hogy kiderítse, károk nélkül átvészelték-e az ablaktörlők az igénybevétel szempontjából nehéz hónapokat. Nézzük tehát az ellenőrizendőket.

Amikor az ablaktörlő gumi sérült, akkor tegyük ezt

Amikor az ablaktörlő gumi sérült, akkor tegyük ezt

Ha az ablaktörlő gumi sérült és zavaró csíkokat húz a szélvédőre, takarékos megoldás lehet ha csak a gumit cseréljük, de ez csak profiknak ajánlható, mert elég macerás művelet és még az is lehet, hogy nem lesz tökéletes a végeredmény. És a minősége sem olyan ezeknek a külön kapható gumiknak, mint amit szeretnénk.

Az ablaktörlő lapát cseréjének buktatói

Ha komplett ablaktörlő lapátot cserélünk, és csak az egyik oldalit, figyeljünk oda a méretre alaposan, hiszen manapság egyre több a felemás méretű ablaktörlő lapáttal rendelkező autó. Nem igazán éri meg a legolcsóbbat venni, mert sok esetben túl hamar tönkremennek és nem is megfelelő a törlés minősége.

A flexi-lapátos járműveknél a csatlakozásokra kell nagyon odafigyelni, nem mindig tartalmazza a szett az összes szükséges kis csatlakozót, és van már olyan flexi-lapát is, amelyet a régebbi típusúak helyére kell felcsatolni.

A cserénél legyünk nagyon körültekintőek, azaz miután a régi lapátokat leszedtük, az üres kart azonnal óvatosan hajtsuk vissza, nehogy véletlen rácsapódjon a szélvédőre, több tízezres kárt okozva ezzel.

Az ablaktörlő lapát cseréjének buktatói

Az ablakmosó folyadékról se feledkezzünk el

Miután az ablaktörlő lapátokkal végeztünk, következhet az ablakmosó ellenőrzése. Főként azt fontos beállítani, hogy jó helyre fújja az ablakmosó fúvóka a folyadékot, illetve ellenőrizni, hogy minden lyukon spriccel-e a folyadék. Ha nem, az ecetes vízben áztatás általában segíthet a probléma megoldásában.

Ezek is szükségesek egy jó kilátáshoz a szélvédőnkhöz

Érdemes még az ablaktörlő mechanika látható részein a korróziót megszüntetni, a rozsda például a leszorító rugókat megtámadva azok teljesítményét csökkentheti, de a gömbcsuklók is erősen veszélyeztetettek, ne hagyjuk, hogy a rozsda miatt cserélni kelljen ezeket.

Ne feledkezzünk meg az ablakmosó tartályról sem, ha kevés benne az ablakmosó folyadék töltsük fel, de figyeljünk oda, hogy mindig az évszaknak megfelelő folyadékot tartsuk benne.

Ha mindezzel kész vagyunk és az ablaktörlő lapátok is jól állnak a helyükön, akkor jöhet tényleges ellenőrzés, mindent jól csináltunk-e, illetőleg minden helyesen működik-e. Gyújtás után indítsuk el az ablaktörlőket, majd két-három törlés után kapcsoljuk is ki. Ha minden oké, akkor talán végeztünk is.

Ezek is szükségesek egy jó kilátáshoz a szélvédőnkhöz

Az ablaktörlő motort sem árt ellenőrizni

De persze az is lehet, hogy nem az ablaktörlő lapáttal, gumikkal, fúvókákkal lesz a problémánk, hanem az ablaktörlő motorral. Értendő ez úgy, hogy az ablaktörlő mozgásaival van a problémánk, például nem áll le, nem tud elindulni, nem áll le a helyes pozícióban, stb. De ez már az a szint, hogy autóvillamossági tudás nélkül inkább ne kezdjünk bele a probléma megoldásába, bízzuk ezt szakemberre.

A szélvédőt is érdemes megtisztítani

Végezetül egy nagyon hasznos jó tanács, miután végeztünk minden karbantartással, kézi módszerekkel tisztítsuk le nagyon alaposan a szélvédőket elől és hátul is, mert sajnos minden évszakban ragadhatnak az üvegre olyan szennyeződések, amelyekkel a legjobb ablaktörlő sem tud megbirkózni. Ezzel is megkönnyítjük az ablaktörlők munkáját, és meghosszabbítjuk az élettartamukat is. Érdemes egyébként ezt az alapos kézi szélvédő takarítást havonta egyszer-kétszer is megejteni, minden bizonnyal észre vesszük majd, mennyivel jobban kilátunk a szélvédőn, és mennyivel jobban tisztítja azt a rendbe tett ablaktörlő.

Termékkategóriák