Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

Az ablaktörlő lapát szerepe, hogy tisztán tartsa az első szélvédőt. Ablaktörlő lapát minden gépkocsin megtalálható, és általában kettő található belőle, ezért jellemzően a vezető és utasoldali lapát két különböző méretű. Az ablaktörlő lapát esetében a kettő kivitelt különböztetünk meg, az egyik a hagyományos fémkeretes kivitelt, és a modern újabb aero (flat) kivitelt. Az ablaktörlő lapátok széles márkakínálatát találhatja meg a Fékmester ablakmosó, ablaktörlő webáruházában és több kiváló márka közül is választhat kedvező áron online áruházunkból. Lapát csere esetén, mindig figyeljen oda az ablaktörlő felfogatására, mert nem elegendő csak a méretek figyelembevételével kiválasztani a helyes terméket.

Az ablaktörlő lapátok autónk azon tartozékai, melyek mindig szem előtt vannak. Az esős, havas időjárásban elengedhetetlenek, hogy jó állapotú ablaktörlő lapátokkal közlekedjünk. Ha figyelembe vesszük, hogy a legjobb minőségű ablaktörlő lapát is néhány hónap múlva kopni kezd, akkor mind az első, mind a hátsó ablaktörlő lapátokat érdemes kicserélni, vagy kicseréltetni legalább évente egyszer.

Az ablaktörlő lapátok cseréjét, mindenki saját maga könnyedén elvégezheti otthon, de javasoljuk, hogy a régi lapát levételét követően figyeljünk oda a karra, hisz a szakmában töltött éveim alatt, több szélvédőt is láttam végigrepedni, a szélvédőre visszacsapódó kar miatt.

Ablaktörlő lapátból igen csak sok márka, és kivitel van, hisz manapság szinte minden hipermarketben is megtalálható ez a termék, de én személy szerint ezeket nem javaslom. Érdemes mindig az ismertebb márkák között választani, hisz ezek között is megtalálhatók már a kedvezőbb árú készletek, ahol egybe vannak csomagolva, a vagy hasonló méretű, de akár két különböző első hosszúságú két első ablaktörlő lapát. Ezek az univerzális kivitelek, de legtöbb gyártó, mindig autó specifikus termékeket is készít, és ezek jobb minőségűek is (gumi anyaga teljesen más).

Az ablaktörlők lapátok között kettő fajta kivitel létezik.

ABLAKTÖRLŐ LAPÁT
ABLAKTÖRLŐ LAPÁT
ABLAKTÖRLŐ LAPÁT

Az egyik a hagyományos fémkeretes kivitel, ami az összes régebbi gyártású autónál elfogadott forma volt, de nagy sok mostani modellben is még ezt a verziót használják. Ezeknél az ablaktörlő lapátoknál szinte mindig a hagyományos U alakú felfogatást használják, de egyes japán típusoknál szükséges egy átalakító kitt, hisz kettő csavar tartja a lapátot.

A másik forma, amit szinte az összes mai modern autónál használnak, az új technológiájú flat (aero) ablaktörlő lapátok. Ezeknél fontos, hogy mindig szemrevételezzék a felfogatási formát, mert a flat ablaktörlő lapátokból több felfogatási lehetőség is létezik. A hagyományos ablaktörlő lapátoknál megszokott U alak ablaktörlő kar végződés mellett létezik még az egyenes karos kivitel, amikor is egy műanyag csukló rögzíti majd a lapátot.

Javasoljuk, hogy ablaktörlő lapátok cseréje esetén ne csak a vezető oldali lapátot cserélje, hanem a jobb kilátás érdekében a vezető és utasoldali lapátok cseréjét egyszerre hajtsa végre.

Az ablaktörlő lapátok cseréje esetén fontos, hogy mindig megfelelően tisztítsa le szélvédőt, mert a lapátok legtöbbször a szélvédőn maradt bogár és egyéb szilárd szennyeződésektől sérül meg. Ezt követően viszont már hamar bekövetkezik csíkozás, vagy foltos törlés. Tisztításhoz soha ne használjon erős vegyszert, mert kárt okozhat a lapátok anyagában.


A Fékmester webáruházában megtalálhatja a legjobb ablaktörlő lapátokat, mint pl. SWF, BOSCH, VALEO

Termékkategóriák