Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

Bowden, pedál alkatrészek kereső

 
 1. 1

  Gyártó

  választás

 2. 2

  Modell

  választás

 3. 3

  Működés

  választás

 4. 4

  Köbcenti

  választás

 5. 5

  Évjárat

  választás

 6. 6

  Márka

  választás

A(z) Bowden, pedál alkatrészek kereső kikereséséhez a következő lépéseket kell követni. A pontos kereséshez kérem menjen végig az összes lépésen! Válassz a lentebbi menüből.
VÁLASSZ A LENTI 13

Bowden, pedál alkatrészek kereső


Abban az esetben, ha az autónknak szervizelésre van szüksége, van esélyünk pénzt megtakarítani azzal, ha a szerviz helyett mi magunk vásároljuk meg a szükséges alkatrészt, ami a javításhoz szükséges. A most ismertetésre kerülő alkatrészek ugyan nem kerülnek sokba, de nagy árkülönbségek lehetnek attól függően, hogy ki hol veszi meg és melyik változatot. A sebességváltó bowden, a kuplung bowden a viszonylag legkedvezőbb áru alkatrészek, a különböző pedálok, pl. kuplung pedál, vagy pedálszettek már viszonylag nagy árkülönbséggel is rendelkezhetnek többféle okból is kifolyólag.

Bowden és pedál alkatrészek

A sebességváltó bowden az autókban

Ugyan a sebességváltó bowden ma már egyre ritkább az személygépkocsikban, egyes régebbi típusokban még könnyen találkozhatunk vele. Főként a motorkerékpárokról ismerhetjük laikusként ezt az alkatrészt, mely a kézzel működtetett kormányváltó és a sebességváltó rendszer között hivatott létrehozni azt a kapcsolatot, ami a problémamentes sebességváltáshoz elengedhetetlen.
Maga a váltó bowden csak a váltókarral létrehozott húzóerőt viszi tovább a váltóhoz, tolóerő átadására nem képes, így a sebességek visszaállítását már visszahúzó rugók, illetve más mechanizmusok végzik.
Személyautóknál azonban a legtöbb esetben az úgynevezett váltóbowdent igazából nem magára a sebességváltásra használják szó szerint, hanem az automata sebességváltóval ellátottjárműveknél a különböző üzemmódok közötti váltást oldja meg, vagy/és a ki- bekapcsolást. A teflonos bowden a talán leghosszabb élettartammal rendelkező váltó bowden.


A rögzítő fék és kuplung bowdenek


A rögzítő fék, vagy más néven kézifék bowden esetében érdemes a leghosszabb élettartammal rendelkezőt választani. Bár nem a legtöbbet használt alkatrészek egyike, de mégis nagy erőhatásoknak lehet kitéve egy-egy lejtőn/emelkedőn való parkoláskor. A kuplung bowden pontos beállítása a helyes kuplung működéshez lényegében elengedhetetlen, és a kuplung pedál és a kinyomócsapágy közötti kapcsolatot kell létrehoznia.
Az automata kuplungos autók esetében a megfelelő bowden feszességet egy automatizált mechanika oldja meg folytonosan, míg más személygépkocsiknál kézileg állítják be a helyes feszességet.
Ha a kuplung bowden elszakad, semmikép se próbáljuk meg beerőltetni a sebességeket, még ha halaszthatatlan dolgunk lenne, akkor sem, ugyanis óriási károkat okozhatunk az autó legdrágább szerkezeti egységeiben. Hívjuk mihamarabb autómentőt és vitessük egy szervizbe a gépjárművet.
Ha nem szakadásról van szó, hanem a kuplung nehéz működtetéséről, akkor jó esetben csak elállítódott a bowden és csak a pontos beállításokra van szükség.

Kuplung bowdentKézifék bowdenSebességváltó bowden


Mire figyeljünk a pedálok esetében?


Bár pedálgumi nélkül is lehet az autó kezeléséhez elengedhetetlen pedálokat kezelni, azért ha teljesen biztonságosan szeretnénk autózni, figyeljünk oda, hogy a pedálokon ne legyenek elkopva a pedál gumik, és ami talán még fontosabb, ezek a pedálgumik legyenek maximálisan csúszásmentesek.
Ez is azon alkatrészek közé tartozik, amelyeken nincs értelme spórolni, vásároljuk meg a legtartósabb, legkevésbé csúszásra hajlamos és tartós változatokat.
Az új pedálgumik felszerelése nem egy bonyolult feladat, de nem is szabad félvállról venni, legkevésbé főként a fékpedál esetében. Időközönként javasolt az ellenőrzésük kopás vagy a helyes elhelyezkedés szempontjából.

Kapcsolat
4028, Debrecen, Sámsoni u. 16/B.
Telefon: +36 30 9264 160
Telefon: +36 20 9150 340
Telefon: +36 70 3705 259

H: 9:00-17:00 , K-P: 8:00-17:00
info@fekmester.hu
Fekmester.hu a facebookonFekmester.hu a facebookon