Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat
A dísztárcsa szerepe egyszerűen az acéltárcsa eltakarása. Manapság legtöbb autón már könnyűfém felni található, de sokan használnak még sima lemezfelnit ami nem túl szép, de egy dísztárcsával ez is széppé tehető. Így a dísztárcsának valójában esztétika szerepe van csak, nem szolgál semmilyen más feladatra. Dísztárcsa termékek széles kínálatát találhatja meg a Fékmester autófelszerelés és kiegészítők webáruházában és több kiváló minőségi márka közül is választhat kedvező áron online áruházunkból dísztárcsa átmérőnek megfelelően. A dísztárcsák nem vásárolhatók darabra, ezért a feltüntetett ár mindig egy négy darabos készletre vonatkozik. Fontos, hogy vásárlás előtt ellenőrizze gépjárműve gumiabroncs méretét, melyet gumiabroncs oldalán talál meg, és ezt követően már könnyedén tud külső kialakítás alapján választani egy megfelelő méretűt.
Termékek

Termékek

24 termék megjelenítése 136 termék közül
Elérhetőség: Szállítható
31 580 Ft
Elérhetőség: Szállítható
6 665 Ft
Elérhetőség: Szállítható
6 665 Ft
Elérhetőség: Szállítható
6 340 Ft
Elérhetőség: Szállítható
8 615 Ft
Elérhetőség: Szállítható
8 290 Ft
Elérhetőség: Szállítható
6 665 Ft
Elérhetőség: Szállítható
8 615 Ft
Elérhetőség: Szállítható
8 615 Ft
Elérhetőség: Szállítható
8 290 Ft
Elérhetőség: Szállítható
6 340 Ft
Elérhetőség: Szállítható
6 665 Ft
Elérhetőség: Szállítható
7 155 Ft
Elérhetőség: Szállítható
8 940 Ft
Elérhetőség: Szállítható
7 155 Ft
Elérhetőség: Szállítható
8 940 Ft
Elérhetőség: Szállítható
7 155 Ft
Elérhetőség: Szállítható
9 590 Ft
Elérhetőség: Szállítható
9 915 Ft
Elérhetőség: Szállítható
9 590 Ft
Elérhetőség: Szállítható
9 590 Ft
Elérhetőség: Szállítható
9 590 Ft
Elérhetőség: Szállítható
9 915 Ft
Elérhetőség: Szállítható
8 615 Ft

Milyen dísztárcsát válasszunk?


Mielőtt erre a kérdésre választ adnánk, először azt kell tisztázni, hogy mire is mire is való a dísztárcsa. Ahhoz, hogy ezt tisztázni tudjuk, kicsit rá kell térnünk a felnigyártásra, persze csak felületes szinten, a technológiai részek most nem lesznek fontosak. Az viszont igen, hogy miből is készül egy felni. Az évek alatt az autógyártásban is rájöttek, hogy a vasból előállított acélfelnik olcsók, illetve gazdaságosan előállíthatók. Ezek persze kaptak egy fekete hőálló festékréteget, mely védelmet nyújt a felninek, ami így tartós lett, de esztétikusnak már egyáltalán nem nevezhető.

Itt jön a képbe a dísztárcsa, mely azért jött létre, hogy az alufelnit elfedve egy díszítő borítást tegyen lehetővé. Így már a kerék is esztétikusabb látványt nyújt, ezen túl azonban a dísztárcsának védelmi szerepe is van, véd a kosztól, a piszoktól, a kőfelverődéstől, a homok csiszoló hatásától és a nedvességtől, ehhez kapcsolódva pedig az oxidációtól. Jól létszik tehát, hogy a dísztárcsa egy meglehetősen hasznos eszköz, amellett, hogy szép külsőt kölcsönöz az autónknak. A következőkben jöjjön mindaz, amit a dísztárcsa vásárláshoz tudni érdemes.


Mi alapján válasszunk dísztárcsát?


Ez egy meglehetősen lényeges kérdés, bár sokan hiszik, hogy elég csak az esztétikai szempontokat szem előtt tartani. Ez azonban nem így van, hiszen vannak alapvető tulajdonságok, melyek jellemeznek egy jó dísztárcsát:

• igényes kidolgozású
• sok feszítő körömmel rendelkezik
• hideg vagy hő hatására nem veszít a rugalmasságából, nem torzul el
• fényezése jó minőségű
• ellenálló a vegyszerekkel szemben, nem veszít a fényéből vegyszer hatására
• mechanikusan is tisztítható
• megfelelő méretű szellőző nyílások találhatóak rajta

Természetesen egy jó dísztárcsa megtalálása még nem elég, a megfelelő méretet is ki kell választanunk. Hogy melyik lesz az autónk számára megfelelő méret dísztárcsa tekintetében, azt az autógumi oldalán lévő feliratból fogjuk tudni megállapítani. Az abroncs méretezésénél több számot és betűt találunk, ha tehát 185/65R15 méretet vesszük alapul, akkor a dísztárcsa méretének kiválasztásában az R utáni számra lesz szükségünk, mely collban adja meg a kerék méretét. A dísztárcsa kiválasztásánál is ugyanezt a számot kell majd keresnünk. Azt sem árt tudni, hogy az autónk típusa is befolyásolja, hogy melyik dísztárcsa fog illeszkedni az autónkra, hiszen eltérő lehet egy Daewoo, egy Opel vagy egy Ford autóra passzoló dísztárcsa. Érdemes törekedni arra, hogy a gyári dísztárcsához hasonlót válasszunk.


A dísztárcsa felrakásáról és leszedéséről


A dísztárcsa felrakása nem annyira bonyolult, hogy ne tudnánk akár magunk megcsinálni. Természetesen, ha kétségeink vannak, akkor megbízhatunk egy szerelőt is, de alapvetően a művelet egyáltalán nem nehéz. Mielőtt feltennénk a dísztárcsát, érdemes meggyőződni arról, hogy valóban pontosan illeszkedik a keréktárcsára. Érdemes előbb egy olyan darabot a kerékre helyezni, melyen nincs rajta a feszítődrót, és ellenőrizni, hogy a kerékcsavarok kiemelkedései nem akadályozzák a dísztárcsa pontos illeszkedését. Ha pontosan illeszkedik a dísztárcsa, akkor jöhet a feszítődrót felhelyezése. Érdemes a felnit alaposan megtisztítani felhelyezés előtt, illetve az illesztő körmöket bezsírozni, hogy pontosan illeszkedjenek. Ha az illesztő körmök mégsem pattannának be a helyükre, akkor csavarhúzóval segíthetünk a problémán.

Ha dísztárcsa cseréről van szó, akkor előbb a régi dísztárcsát kell eltávolítani, ami legalább ennyire egyszerű feladat. Arra azért érdemes figyelni, hogy ne egy ponton feszegessük a dísztárcsát, hanem több helyen, lehetőleg a mintázat lyukaiban.


A dísztárcsa festéséről, avagy érdemes felújítani, külön díszíteni a dísztárcsát?


Ha jó minőségű dísztárcsát veszünk, akkor elméletileg a fénye nem kopik meg, és tisztítás hatására sem fog megsérülni, eltörni, vagy megkopni. Felújítani tehát nem igazán kell egy dísztárcsát. Az átfestése azonban meglehetősen gyakori, erre a célra már számos festék létezik. A leggyakoribb, hogy feketére festik a dísztárcsát, de vannak, akik más színnel próbálkoznak. Azt mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy csak speciális, felnire való festékkel próbálkozzunk, mert ha nem így teszünk, a végeredmény nem lesz tartós.


Hol szerezzük be a dísztárcsát?


Dísztárcsát természetesen már számos boltban találunk, még a hipermarketek polcain is, mint a Tesco vagy a Praktiker, de az autóalkatrész webáruházak kínálata is meglehetősen széles ebben a tekintetben. Találhatunk olcsó és drága fajtákat típustól és mintázattól függően. Az árakat természetesen az is befolyásolja, hogy milyen autóról van szó. A vásárlói vélemények azt mutatják, hogy az olcsóbb nem feltétlenül rosszabb. Néha ki lehet fogni akciókat is, ám érdemes a fenti listát szem előtt tartva kiválasztani egy jó dísztárcsát, hiszen nemcsak szépnek kell lennie, de védelmet is kell nyújtania a mechanikai behatások és az időjárási viszonyok hatásai ellen. Bár a hipermarketek polcain is találhatunk megfelelő dísztárcsát, érdemes a minőségi darabokat keresni és a webáruházak kínálatát is végigböngészni.

Termékkategóriák