Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

Régebbi autómodellek esetében még a szíjhajtást sima normál ékszíjakkal oldották meg. Ilyenkor külön ékszíj hajtotta a generátort, vízpumpát, szervoszivattyút. Az ékszíja használata manapság mér elenyésző, az újabb modellekben hosszbordás szíjakat építenek. A szíjjak széles márkakínálatát találhatja meg a Fékmester szíjak, görgők, vezérműszíjak webáruházában és több kiváló márka közül is választhat akciós áron online áruházunkból. A szíjak állapotát minden mindig ellenezze, és elhasználódás esetén cserélni kell. Ezek az alkatrészek nagyon kedvező árban érhetők el, így érdemes elkerülni a szíjszakadásból adódó kellemetlenséget.


Hogyan vásároljunk új ékszíjat?


Amikor új ékszíjra van szükségünk, akkor egyből felmerül az ékszíj méretének dilemmája, hogy mekkorára is lesz szükség. Ékszíjból ugyanis rengetegféle fajta és méret van, és egy laikusnak így nem is lesz könnyű dolga kiválasztani a megfelelőt. Szerencsére ma már számos webáruház áll a rendelkezésünkre, mely nemcsak a széles termékkínálatát tárja a vásárlók elé, hanem egy hossz kalkulátor segítségével még meg is könnyíti a választást. Az autóalkatrész szaküzletek közül sokan működnek online, és személyes jelenlét híján online kalkulátor segítségével könnyítik meg az ügyfelek dolgát.

A kalkulátorokban kiválaszthatjuk az autónk gyártóját, modelljét, a működési elvét, és még az évjáratát és a típusát is. Ezen adatok megadásával az algoritmus megmutatja a raktáron lévő ékszíjakat, és csak választanunk kell. Más kalkulátorok hossz kalkulátorok, vagyis a megfelelő méretet hivatottak megtalálni a számunkra autótípustól függetlenül. Ahhoz azonban, hogy ezeket használni tudjuk, egy kicsit értenünk kell az ékszíjak hosszméreteihez és jelöléseihez, ugyanis ezek megtévesztőek lehetnek.


Ékszíj hosszméretezés


Mivel a kopott ékszíjon nem mindig látszik a méretezés, így sokszor elsőre nem is tudjuk, milyen méretet is kellene keresnünk. Persze, ha leleményesek voltunk, akkor az autónk gépkönyvébe beleírtuk a megfelelő méretet, azonban néha a felirat sem lesz segítségünkre, mert a gyártók többféle méretet és betűkódot is feltüntetnek, így nem mindig egyértelmű, melyik számot is kellene néznünk. Az azonban egyértelmű, hogy az ékszíj hosszát kerültben értik, és szinte mindig milliméterben adják meg.

Ez persze angolszász hosszméretezés esetén eltérhet, de hazánkban elsősorban nem ezt használják. Amikor az ékszíj méretéről beszélünk, akkor érdemes szabályos körként tekintetni az ékszíjra, melynek van egy külső és egy belső hosszmetszete. A külső hosszt La, a belső hosszt pedig Li jelöléssel találjuk meg. Az ékszíj profilmagasságának ismeretében az egyiket a másikból könnyedén ki tudjuk számolni. Ahhoz persze, hogy ezt megtehessük, meg is kell mérnünk az ékszíjat. Akkor van a legkönnyebb dolgunk, ha az egyik vagy a másik hossz szerepel az ékszíj méretei közül, mert akkor már könnyű dolgunk lesz a számolással.


Hogyan mérjük meg az ékszíjat?


Ha azonban annyira kopott az ékszíj, hogy a méretezést nem látjuk, és nem írtuk fel a megfelelő adatokat, akkor marad a mérés, amit természetesen házi módszerekkel is könnyedén megtehetünk, ám ebben az esetben az La méretét fogjuk tudni lemérni. A házi módszerek közül több lehetőség közül is válogathatunk:

• papír mérőszalaggal meg tudjuk mérni az ékszíj külső hosszát, de használhatunk bármilyen más, hajlékony mérőszalagot is
• használhatunk egy madzagot is, melyet körbevezetünk az ékszíjon, majd a madzag méretét mérjük le egy mérőszalag vagy egy vonalzó segítségével
• megtehetjük azt is, hogy az ékszíjat gurítjuk végig egy kiterített mérőszalagon, ám ebben az esetben nem fogunk pontos méretet kapni, így ezt a módszert csak akkor használjuk, ha a másik kettőre nincs lehetőségünk.

A mérési adatok ismeretében már könnyebben fogunk tudni ékszíjat venni, ráadásul számos méret átváltó táblázat is létezik, amely az adatok ismeretében már megkönnyíti a vásárlást. Az ékszíj árak a méretek és típusok függvényében eltérőek lehetnek, találhatunk olcsó és drága darabokat is.

Termékkategóriák