Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

Az autóiparban előszeretettel használják a szíjhajtást az egyes elemek közötti erőátvitelre. A modern autókban már kizárólag csak hosszbordás szíjakat használnak. Ebből létezhet olyan, hogy egyetlen egy nagy szíj hajt minden, de több modellnél külön hosszbordás szíj gondoskodik a szervoszivattyú, generátor, vízpumpa vagy klímakompresszor meghajtásáról. A hosszbordás szíjak széles márkakínálatát találhatja meg a Fékmester szíjak, görgők, vezérműszíjak webáruházában és több kiváló márka közül is választhat akciós áron online áruházunkból. A szíjak állapotát minden 15-20 ezer kilométer megtétele után érdemes ellenőrizni. Javasoljuk, hogy ezt kösse össze az olajcserével végrehajtásával, így soha nem marad el.

Az hosszbordás szíjak fontos szerepet töltenek be a motor megfelelő működésében, ill. más kiegészítő elemek üzemletetésében, hajtásában. Szerencsére egy hosszbordás szíj elszakadása általában nem okoz akkora problémát, mint egy vezérműszíj elszakadás. (kivéve pl. ha a vízpumpát egy ilyen szíj hajt) Ezért fontos, hogy időközönként ellenőrizze a szíjak állapotás, és ha szükséges cseréltetni kell.

ÉKSZÍJ, HOSSZBORDÁS SZÍJ


Régebben az volt az általános, hogy generátor, vízpumpa hajtására sima ékszíjakat használtak. Mivel időközben egyre több extra került autókba, és egyre több segédberendezés, ezért ezek hajtása egyre nagyobb igénybetételnek tette ki a szíjakat, így már nem volt elengedni egy sima ékszíj, így manapság elsősorban a hosszbordás szíjak vannak elterjedve. Hosszbordás szíjak esetén beszélhetünk 3, 4, 5 vagy akár 6 borsásról is, de természetesen léteznek ettől eltérőbbek is.

Sok típus esetén a generátort, szervoszivattyút, klímaszivattyút is egy nagy hosszbordás szíj hajt, így ilyenkor a szíj feszítésére egy külön hosszbordás szíjfeszítő van beépítve, de akár is előfordul egyes modelleknél, hogy vezetőgörgő is van beépítve, mint egy vezérlésnél.

ÉKSZÍJ, HOSSZBORDÁS SZÍJ
ÉKSZÍJ, HOSSZBORDÁS SZÍJ
ÉKSZÍJ, HOSSZBORDÁS SZÍJ


Az hosszbordás szíjak nagy előnye, hogy kis karbantartásigényük van, kenést nem igényelnek. Cseréjük is legtöbbször egyszerűen megoldható, és elhasználódásuk is sima szemrevételezéssel ellenőrizhető.


A hosszbordás szíjak meghibásodásának az okai:


Megkeményedett, simára kopott oldalak

Ok:
Nem megfelelő feszítés. A szíj merevítőszálai károsodtak a helytelen felszerelés miatt.
Elhárítás:
Cserélje ki a szíjat, és a szíjfeszességet állítsa az előírt értékűre.Egyenetlen kopás a bordákon

Ok:
A görgők nincsenek jól beállítva. Erős ékszíjvibráció tapasztalható.
Elhárítás:
Ellenőrizze a hajtásrendszert. Igazítsa síkba és ha szükséges, cserélje ki a nem illeszkedő hajtáselemeket és szíjat. Ellenőrizze a szíjfeszességet, ha szükséges állítsa be.Működés közben a hosszbordás ékszíj zajos

Ok:
A szíjfeszesség az előírtnál kisebb. A ékszíj élettartalma végére ért.
Elhárítás:
Feszítse meg, vagy cserélje ki a szíjat.Repedések, berágódások a szíjon vagy bordákon

Ok:
A szíjfeszesség nem megfelelő, nagyobb vagy kisebb az előírtál. Az ékszíj élettartalma végére ért. Idegen anyag került a szíjhajtás elemeire.
Elhárítás:
Cserélje ki szíjat. Állítsa a szíjfeszességet az előírt értékűre.Rövid működés után a szíj repedezik

Ok:
A szíj merevítőszálait megrongálta a helytelen felszerelés. A szíjat túlfeszítették.
Elhárítás:
Az előírt módon cserélje ki a szíjat. Állítsa a szíjfeszességet az előírt értékűre.Szennyezetté váltak a szíjhajtás elemei

Ok:
A tömítetlen motor olaj vagy hűtőfolyadék szivárgása.
Elhárítás:
Szüntesse meg a szivárgást, tisztítsa meg a rendszer elemeit, cserélje ki a szíjat és ha szükséges a többi hajtóelemet is.A hosszbordás szíj hátoldala károsodik

Ok:
A hátoldali vezetőgörgők hibásak, akadoznak.
Elhárítás:
Cserélje ki a szíjat és a vezetőgörgőket is.Megengedhetetlen kopás a szíj bordáin

Ok:
Szíjtárcsák, feszítő- vagy vezetőgörgők, illetve a továbbítók hibásak, akadoznak. A hajtáselemek nincsenek az előírt pozícióban.
Elhárítás:
Cserélje ki a görgőket és szíjakat. Állítsa az előírt pozícióba, vagy cserélje ki a hajtáselemeket és szíjat.


A Fékmester webáruházában megtalálhatja a legjobb hosszbordás szíj márkákat, mint pl. CONTITECH , GATES , DAYCO

Termékkategóriák