Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

A mai autók esetében legtöbbször a hátsó kerekek fékezése is tárcsafékkel van megoldva. A hátsó fékbetétek cseréje nem olyan gyakori, de természetesen idővel ezek is elhasználódnak. Ezen betétek sokkal kisebbek, mint az elsők és általában vagy kopásjelző nélküli, vagy akusztikus kopásjelzővel vannak ellátva. A hátsó fékbetétek széles márkakínálatát találhatja meg a Fékmester webáruházában és több kiváló márka közül is választhat akciós áron online áruházunkból. A hátsó fékbetétek esetén is egy doboz, az egy tengelyhez szükséges 4db fékbetétet tartalmazza. Több modell esetén a hátsó fékbetéteknél több alternatívát is talál, vagyis fékrendszer függő, hogy mivel szerelték az autóját így érdemes méretek alapján kiválasztani a megfelelőt.

A hátsó fékbetét a fékrendszer igen fontos része, mivel a fékezéskor nem elegendő csak az első fékeknek a helyes működése, fontos a hátsó fékalkatrészek megfelelő működése is. A jó és minőségi fékbetétek sokáig működnek és a féktárcsát is kímélik.

Különböző fékbetétek léteznek melyek nem csak márkában mások, hanem súrlódó anyag tartalmuk is teljesen eltér. Manapság sokféle dörzsanyag létezik, minden gyártó saját összetevőkkel rendelkezik. A súrlódó anyag tartalmazhat akár több mint 20 féle összetevőt is, így a leendő fékbetétek tulajdonságai jelentősen eltérhetnek. Ezen összetevőktől függ a fékbetét tulajdonságainak súrlódási és hőmérsékleti stabilitása, valamint a betét teherbírása. Az utóbbi években egyre több gyártó elkészítette eco betétjeit, melyek a speciális összetevőknek köszönhetően sokkal ellenállóbbak, kevesebbet porolnak így környezetbarátok.

Fékbetét
Fékbetét
Fékbetét

A fékbetét elhasználódása nem léphet túl egy bizonyos határt. A fékbetét fém lapja semmiképpen sem érintkezhet a féktárcsával, hiszen ez a féktárcsa sérüléséhez vezetne. Cserélje ki autójában a hátsó fékbetét alkatrészeket, ha azok meghibásodtak, vagy már elérték a maximális üzemidőt.

Néhány tipikus fékbetét hiba:


SZENNYEZŐDÖTT FÉKBETÉT

Megjelenés:
A súrlódó felületet olaj, zsír vagy fékfolyadék szennyezte be.
Ok:
A karbantartás során kifolyt valamilyen folyadék, vagy féknyeregből kifolyt a fékfolyadék.
Hatás:
Fékezés közben az autó az egyik oldalára húz. Csökken a fékteljesítmény.
Elhárítás:
Keresse meg és távolítsa el a szennyeződést. Cserélje ki a fékbetéteket.



FÉNYESEDÉS

Megjelenés:
A fékbetét súrlódó felülete kifényesedett.
Ok:
Több alkalommal rövid ideig megnőtt a betét hőmérséklete. Túl erős fékezés a bejáratási idő alatt.
Hatás:
Ideiglenesen csökken a fékteljesítmény.
Elhárítás:
Ha csak kis felület fényesedett kis, nincs semmi teendő. Ha nagy felület fényesedett ki, cserélje ki a fékbetéteket. Ellenőrizze a féktárcsa állapotát.



EGYENETLENÜL ELVÉKONYODOTT FÉKBETÉT

Megjelenés:
A fékbetétek egyenetlenül koptak, vagy egyik felük elvékonyodott.
Ok:
A féknyereg deformálódott, és csúszófelületei tapadnak. Túl nagy a féknyereg nyílása.
Hatás:
A fékbetét idő előtt elkopik, és fékezéskor csikorgó hangot ad. A fékezési nyomás egyenetlen lesz.
Elhárítás:
Cserélje ki a fékbetétet és végezzen karbantartást a féknyergen.



ELTÖRT FÉKBETÉT

Megjelenés:
Kis repedések keletkeztek a fékbetét közepén.
Ok:
A repedések azt jelzik, hogy a féknyereg tapad. A dugattyú meghajlítja a hátlemezt, így a súrlódó felület megreped.
Hatás:
Fékezéskor zaj hallatszik. A fékbetét egyenetlenül kopok. Fékezéskor az autó az egyik oldalra húz. Az autó egyik oldalán túlmelegedik a féknyereg.
Elhárítás:
Végezzen karbantartást a féknyergen. Cserélje ki a fékbetétet.



EGYENETLEN KOPÁS, A TÁRCSA CSÍKOZÁSA

Megjelenés:
A fékbetét felülete egyenetlenül kopik.
Ok:
A fékbetét és a féktárcsa felülete nem érintkezik teljesen. A tárcsa por vagy extrém kopás miatt csíkozza a betétet. Új fékbetéteket szereltek fel elhasználódott tárcsák mellé.
Hatás:
Vibrálás és csikorgás. Csökken a fékezési teljesítmény.
Elhárítás:
Cserélje ki a féktárcsákat és fékbetéteket.



FÉMLERAKÓDÁS

Megjelenés:
Fémlerakódást vagy beévődött fémet észlel a súrlódó felületen.
Ok:
A féktárcsa felületéből a szokványos fékezés alatt is kis fémdarabok válnak le. Ezek általában magas hőmérséklet miatt porrá égnek. Nagyon nedves körülmények közt azonban a levált anyag hamar kihűl, nagyobb darabok képződnek belőle, amelyek a fékbetét felületére tapadnak.
Hatás:
Ez általában nincs hatással a fékezési teljesítményre, de extrém esetekben károsíthatja a féktárcsát vagy csikorgást okozhat fékezéskor.
Elhárítás:
Ha valamelyik hatás jelentkezik, cserélje ki a féktárcsákat és fékbetéteket.

Fékbetét
Fékbetét
Fékbetét


Autójához természetesen megtalálhatja a első fékbetéteket is kedvező árban.

A Fékmester fék mechanikai alkatrészek webáruházában megtalálhatja a legjobb hátsó fékbetét márkákat, mint pl. ATE, TEXTAR, TRW, ZIMMERMANN, BOSCH, BLUE PRINT, BREMBO, DELPHI, FERODO, MEYLE, FEBI, VALEO

Termékkategóriák