Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat


Mi az a fékpor? Miért van jelen? Hogyan tudjuk csökkenteni? Ezek azok a kérdések, amit szinte minden sofőr feltesz, minden alkalommal, amikor mossák a lerakódott fekete fékport a kerekről.

A fékporral kapcsolatos kérdésekre adott válaszok a következők.
Mindenek előtt: a fékpor, a féktárcsa anyaga. Ezt a túlzottan agresszív hatású fékbetét okozza azzal, hogy elkoptatatja a féktárcsa anyagát. Ez mindig kapcsolatban van a meglehetősen gyors elhasználódással, ami normális a legtöbb európai autónál, hogy a betétek és a féktárcsák körülbelül azonos arányban kopnak el.

Sokan összetévesztik a fékport, a fékbetétből származó porral, mert azok szén részecskéket tartalmaznak, de esetünkben nem erről van szó, ugyanis a tesztek kimutatták, hogy a kerekről lemosott fékpor 94%-a vas-oxid volt. Tehát nem a fékbetét a fékpor valódi kiváltó oka, a fékbetét koptatja a féktárcsákat, és a fékpor, a féktárcsa anyaga.

Fékpor az EBC termékeknél


Sok cég van, akik fékpor elleni védelemmel látták el a kerekeket, úgy, hogy megpróbálták a port távol tartani a kerekektől, de csak egy cég nyerte meg néhány évvel ezelőtt az Egyesült Királyságban az Autópiac Innovációja Díjat, mert csökkentette a fékpor mennyiségét, kevlár és aramid szálas, alacsony koptató hatású fékbetéteivel. Ez a cég az EBC Brakes volt, és ez a kiváló brit gyártó, most alkotott meg egy olyan kategóriát, az EBC Redstuff-al, ami biztosan a legkevesebb fékporral járó betét a piacon, napjainkban.

Az EBC Brakes fékbetétei semennyi, vagy nagyon kevés, acélszálat tartalmaznak, és olyan fékerőt biztosítanak, ami megközelíti vagy felülmúlja az összes eredeti fékbetétet, amit manapság értékesítenek a piacon, és mindezt anélkül, hogy túlzottan koptatná a féktárcsát, és ezzel együtt akár 80%-al csökkenti a fékpor mennyiségét.

Úgy korrekt, ha azt is elmondjuk, hogy nincsenek fékpor-mentes fékbetétek, de olyan, ami kevés fékporral jár, olyan van. Gyakran az út okozta szennyeződés is összetéveszthető a fékporral. Az olcsóbb fékbetétnek, aminek a töltőanyaga acélszál, olyan tömege van, ami nagy fékezésnél, forró fékport hoz létre, és tulajdonképpen beleég a felni csillogó lakkrétegébe, ennek ellenére akárhogy mossuk, a fékpor nem fog eltűnni a kerékről. Ez az, amiért az EBC Brakes az egyetlen, aki nem használ acélszálat egyetlen felső kategóriás fékbetétében sem.
Hasonló témával foglakozó cikkeinket megtalálhatja itt:
A kormánykerék remegése
Fékremegés
Hogyan oldjuk meg a fékrázását véglegesen?
Mi az a fékgyengülés?
Pro Cut Esztergálás
Repedés, vagy hajszálrepedés a féktárcsa felületén?
Mi az a fékpor, és mi okozza?
Gőzzár a fékfolyadékban
EBC első fékbetétek
Autó Fékek - 1. rész
Hogy koptasd be az új fékeidet utcai/városi használatra?
Kerámia fékbetétek!!!???
Hogyan készülnek a fékek?
Legjobb fékbetétek - 1. rész
Legjobb fékbetétek - 2. rész
Visszajelzések, észrevételek a fékbetétekről
Zaj a hátsó féknél

Fekmester.hu ®
Termékkategóriák