Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

Mi az oka, ha a kormánykerék ráz fékezéskor?

Az esetek többségében a kellemetlen és veszélyes rezgéseket az angol szakirodalomban DTV rövidítéssel emlegetett (Discs Thicness Variation), vagyis a változó vastagságú féktárcsa okozza. Ez a probléma általában úgy jelentkezik, hogy kb. 3000 - 6000 km-el a beszerelés után válik zavaróvá a vibráció, fékezéskor. A kellemetlen vibrálás legtöbbször nem abból adódik, ahogy azt gyakran tévesen feltételezik, Pl. hogy a féktárcsa gyárilag hibás, vagy, mert a használat során elgörbült és ütni kezdett, hanem többnyire a vastagság változás az okozója.

Úgy alakul ki a fétárcsa hullámosodása (változó vastagsága), hogy a fékrendszer hibás geometriai tényezői miatt, egy idő után bizonyos területeken, rendellenes kopás alakul ki a fékbetéttel érintkező felületeken. A vastagsági különbségek mértékétől függően gyakorol rázó, pulzáló hatást az egész fékrendszerre és így, csalódást okoz a közelmúltban felszerelt féktárcsák tulajdonosainak, akiket a szervizekben azonnal „megnyugtatnak” azzal, hogy a tárcsa garantáltan gyári hibás.

Amik ezt a jelenséget előidézik?

-A féktárcsa felszerelése előtt nem megfelelően előkészített felületek. Az esetleges rozsda vagy egyéb szennyeződés a tárcsán illetve a kerékagyon nagyon gyakori ok.
-A megváltozott fékrendszer geometria (kátyú, útszegély, baleset, vagy egyéb fizikai hatás) következményeként is gyakran előfordul ez a jelenség.
-A kerékagyra nem központosan felszerelt, esetleg kiegyensúlyozatlan, (centrírozatlan) vagy hibásan kiegyensúlyozott a féktárcsa.

Minden fent említett esetben előfordulhat olyan kopás a féktárcsán, aminek következtében  kialakulhat a változó vastagságú féktárcsa egy idő után.

Hogyan oldható meg a probléma?

Ennek a problémának a megoldását nem a tárcsa cseréje jelenti és a hagyományos tárcsa felszabályozás sem oldja meg a helyzetet, mert a hiba többnyire néhány ezer kilométer múlva ismét jelentkezni fog. A kiváltó okot kell feltárni és megszüntetni, ami sokszor nehezen megoldható feladat, mert akár több okozó tényező is fennállhat egyidejűleg. 

Az egyetlen tökéletes és gyors mód, hogy megszüntessük ezt a problémát, a járműre szerelt féktárcsa saját helyén történő felszabályozása. Jelenleg ezt a műveletet a már bevált Pro-Cut rendszerrel lehet a legpontosabban kivitelezni, mivel mikroprocesszoros giroszkópja segít a fékrendszer geometriájának visszaállításában.

Tekintse meg a Pro-Cut bemutató videóját:

A pulzálás okozója, animáció:

Milyen féktárcsákat ajánluk, mi szerint érdemes dönteni?

Sajnos, a mai világban tudom, hogy itt mindig is a pénztárca dönt, de szeretnék segíteni egy pár szóval ennek a döntésnek a meghozatalához. Én személy szerint mindenkinek azt mondom, mivel a fék az autó egyik legfontosabb biztonságtechnikai alkatrésze, érdemes rászánni egy picivel többet erre az alkatrészre.
A legnagyobb féktárcsa márkák egyike a német ATE, de sajnos én is elismerem ez az egyik legdrágább is, de gyári beszállító sok modellnél, így az árai is így vannak meghatározva. Kedvenc féktárcsa márkáink a német TRW, TEXTAR, ZIMMERMANN, FERODO, BREMBO, JURID. Mindegyik féktárcsa kiváló minőségű és bátran ajánlom, sokszor csak nagyon picivel drágábbak mint a gyengébb minőségű társaik.
A középkategóriás féktárcsák között is van kedvencünk, hisz itt is található nagyon jó, csak természetesen mivel nem olyan nagy a nevük így kedvezőbben lehet hozzájutni. A középkategóriás féktárcsák közül megemlíteném a NIPPARTS, LPR, JAPANPARTS, ROADHOUSE, CIFAM, QH, VEMO, MAPCO termékeket.
Mindentől külön szeretném megemlíteni az angol EBC féktárcsákat, mivel ezen féktárcsák között megtalálható az EBC Turbo Groove fúrt/mart féktárcsa. Mindenkinek javasolni tudom, aki igazán sportosan vezet. Érezhetően jobb a fékhatás az autón, ha megfelelő EBC fékbetétekkel van összeszerelve.


Hasonló témával foglakozó cikkeinket megtalálhatja itt:
A kormánykerék remegése
Fékremegés
Hogyan oldjuk meg a fékrázását véglegesen?
Mi az a fékgyengülés?
Pro Cut Esztergálás


A féktárcsák kikereséséhez használja a féktárcsa katalógust vagy kérjen árajánlatot.
Termékkategóriák