Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

A felfüggesztés, kormányzás alkatrészek csoportban találhatjuk meg az összes futómű alkatrészt, legyen az szilent, csapszeg, csapágy, lengőkar vagy lengőkar gömbfej és minden kisebb alkatrész, ami szükséges, hogy létrejöjjön, a biztonságos kapcsolat az autó és úttest között. Ezen alkatrészek vannak a legjobban megterhelve autókban, így kiemelt figyelmet kell fordítani állapotúkra. Ugyancsak itt találhatók a kormányzással kapcsolatos alkatrészek, vagyis kormányművek, kormány gömbfejek és axiális csuklók is. A kopogó felfüggesztés, kormányzás alkatrészek sajnos nem javíthatók, ezeknél csak cserével oldható meg a javítás. Webshopunkban autóhoz rendelve minden szükséges felfüggesztés és kormányzás alkatrészt megtalál.


A futómű feladata, hogy az autó és az úttest között egy biztonságosan kezelhető folyamatos kapcsolatot tartson fenn. Rendkívül fontos hát, hogy a futóművek mindig helyesen működjenek, ezért a futóművek állapotát és beállításait rendszeresen szükséges ellenőrizni.
Lényegében majd minden autóban fogasléces kormányművet találunk, erre csatlakozik rá az utastérben található kormány a kormányoszlopon keresztül. A kormányművek szereléséhez nagy tapasztalat szükséges, ezért sok esetben inkább komplett szerkezeti egység cseréket hajtanak végre.

A futómű és a kormánymű alkatrészei

Belső kormányösszekötő rúd, bölcső és más alkatrészek

Az axiálcsukló vagy más néven a kormányösszekötő gömbcsukló egészen közel található a kormányműhöz. Ismertebb nevei még az axiálrúd és a belső összekötő.
A belső kormányösszekötő rúd a fentebbi axiálcsuklóhoz csatlakozik, másik végén szintén axiálisan csatlakozik az első futóművekhez, szabad mozgást biztosítva nekik. A bölcső az autó menetstabilizátorának lengőkarát köti össze a karosszériával. A bölcsőben mozog a lengőkar egy szilent segítségével.
A csapágy az egyik legfontosabb alkatrész akár a kerekeket, akár bármilyen más forgó alkatrészt nézünk, rendkívül erősek és jól ellenállnak a súrlódásból származó hőtermelődésnek.
A féltengely csukló lényegében a hajtáslánc része, leginkább csak a csapágyai lehetnek kitéve meghibásodásnak.

Lengőkar
Kormány gömbfej
Kormányösszekötő belső


A felni, a hídszilent és mások


A felnikre szerelhetők fel a gumiabroncsok, és a felniket csavarozzák rá a kerékagyakra. Választhatók olcsóbb acélfelnik, és viszonylag drágább könnyűfémfelnik.
A hátsó hídszilent egy gumi alkatrész, amely a hátsó hídnál nem engedi, hogy a fém alkatrészek összeérjenek.
A kerékagyhoz kapcsolódik a gumival már felszerelt felni, ami lehet acél és könnyűfém, a kerékagy pedig a csapágyon keresztül kapcsolódik a keréktengelyhez vagy a vázhoz. A kitámasztó rúd azt biztosítja, hogy a futómű és az autó karosszériája közötti kapcsolat megfelelően stabilt legyen.
A kormány gömbfej a kormányműhöz közel található alkatrész, több irányú mozgásra képes, kellően stabil és gumi borítás védi a portól.

A kormány kardán, a kormánymű


A kormány kardán, a kormánymű és a lengőkar


A kormány kardán azt segíti elő, hogy különböző szögeltérésben lévő alkatrészek kapcsolódhassanak. A kapcsolódó alkatrészek jelen esetben a kormányzott kerék és a kormányzószerkezet tolórúdja.
A kormánymű az, ami az utastérben található kormánnyal is kapcsolatban van, valamint az autó orrában keresztben lévő úgynevezett fogasléchez kapcsolódik.
A lengőkar mechanikus menetstabilizátorként funkcionál, és meglehetősen ki van téve a kopásnak.
A nyomtávrúd cső a kerekek összetartási szögét biztosítja a kormány szerkezetben. Ez a szög nem módosulhat sem rugózáskor, sem bármilyen imbolygó karosszéria mozgás közben sem.
A szervószivattyú a könnyebb kormányozhatóság érdekében dolgozik, energiát állít elő, amely rásegít a kézi kormányzó erőre.
A tengelyfelfüggesztés ugyancsak a karosszériát és az autó kerekeit rögzíti egymáshoz, de ennek elsődleges feladata, hogy a karosszériát óvja az út felől érkező nagyobb ütésektől.

Termékkategóriák