Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

Felfüggesztés, kormányzás alkatrészek kereső

 
 1. 1

  Gyártó

  választás

 2. 2

  Modell

  választás

 3. 3

  Működés

  választás

 4. 4

  Köbcenti

  választás

 5. 5

  Évjárat

  választás

 6. 6

  Márka

  választás

A(z) Felfüggesztés, kormányzás alkatrészek kereső kikereséséhez a következő lépéseket kell követni. A pontos kereséshez kérem menjen végig az összes lépésen! Válassz a lentebbi menüből.
VÁLASSZ A LENTI 62

Felfüggesztés, kormányzás alkatrészek kereső


A futómű feladata, hogy az autó és az úttest között egy biztonságosan kezelhető folyamatos kapcsolatot tartson fenn. Rendkívül fontos hát, hogy a futóművek mindig helyesen működjenek, ezért a futóművek állapotát és beállításait rendszeresen szükséges ellenőrizni.
Lényegében majd minden autóban fogasléces kormányművet találunk, erre csatlakozik rá az utastérben található kormány a kormányoszlopon keresztül. A kormányművek szereléséhez nagy tapasztalat szükséges, ezért sok esetben inkább komplett szerkezeti egység cseréket hajtanak végre.

A futómű és a kormánymű alkatrészei

Belső kormányösszekötő rúd, bölcső és más alkatrészek

Az axiálcsukló vagy más néven a kormányösszekötő gömbcsukló egészen közel található a kormányműhöz. Ismertebb nevei még az axiálrúd és a belső összekötő.
A belső kormányösszekötő rúd a fentebbi axiálcsuklóhoz csatlakozik, másik végén szintén axiálisan csatlakozik az első futóművekhez, szabad mozgást biztosítva nekik. A bölcső az autó menetstabilizátorának lengőkarát köti össze a karosszériával. A bölcsőben mozog a lengőkar egy szilent segítségével.
A csapágy az egyik legfontosabb alkatrész akár a kerekeket, akár bármilyen más forgó alkatrészt nézünk, rendkívül erősek és jól ellenállnak a súrlódásból származó hőtermelődésnek.
A féltengely csukló lényegében a hajtáslánc része, leginkább csak a csapágyai lehetnek kitéve meghibásodásnak.

LengőkarKormány gömbfejKormányösszekötő belső


A felni, a hídszilent és mások


A felnikre szerelhetők fel a gumiabroncsok, és a felniket csavarozzák rá a kerékagyakra. Választhatók olcsóbb acélfelnik, és viszonylag drágább könnyűfémfelnik.
A hátsó hídszilent egy gumi alkatrész, amely a hátsó hídnál nem engedi, hogy a fém alkatrészek összeérjenek.
A kerékagyhoz kapcsolódik a gumival már felszerelt felni, ami lehet acél és könnyűfém, a kerékagy pedig a csapágyon keresztül kapcsolódik a keréktengelyhez vagy a vázhoz. A kitámasztó rúd azt biztosítja, hogy a futómű és az autó karosszériája közötti kapcsolat megfelelően stabilt legyen.
A kormány gömbfej a kormányműhöz közel található alkatrész, több irányú mozgásra képes, kellően stabil és gumi borítás védi a portól.

A kormány kardán, a kormánymű


A kormány kardán, a kormánymű és a lengőkar


A kormány kardán azt segíti elő, hogy különböző szögeltérésben lévő alkatrészek kapcsolódhassanak. A kapcsolódó alkatrészek jelen esetben a kormányzott kerék és a kormányzószerkezet tolórúdja.
A kormánymű az, ami az utastérben található kormánnyal is kapcsolatban van, valamint az autó orrában keresztben lévő úgynevezett fogasléchez kapcsolódik.
A lengőkar mechanikus menetstabilizátorként funkcionál, és meglehetősen ki van téve a kopásnak.
A nyomtávrúd cső a kerekek összetartási szögét biztosítja a kormány szerkezetben. Ez a szög nem módosulhat sem rugózáskor, sem bármilyen imbolygó karosszéria mozgás közben sem.
A szervószivattyú a könnyebb kormányozhatóság érdekében dolgozik, energiát állít elő, amely rásegít a kézi kormányzó erőre.
A tengelyfelfüggesztés ugyancsak a karosszériát és az autó kerekeit rögzíti egymáshoz, de ennek elsődleges feladata, hogy a karosszériát óvja az út felől érkező nagyobb ütésektől.

Kapcsolat
4028, Debrecen, Sámsoni u. 16/B.
Telefon: +36 30 9264 160
Telefon: +36 20 9150 340
Telefon: +36 70 3705 259

H: 9:00-17:00 , K-P: 8:00-17:00
info@fekmester.hu
Fekmester.hu a facebookonFekmester.hu a facebookon