Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

A külső féltengelycsukló készlet az autó hajtásrendszerének része. A külső csukló a féltengely kerékfelőli oldalán található, és a sebességváltóból érkező nyomatékot adja át a kerekeknek. Az külső féltengelycsukló készlet széles márkakínálatát találhatja meg a Fékmester erőátviteli alkatrészek webáruházában és több kiváló márka közül is választhat kedvezményes áron online áruházunkból. Féltengelycsuklókat elsősorban az elsőkerék meghajtású gépjárművek rendszeriben használnak, ritkán a hátsókerék meghajtás esetén is megtalálható, valamint összkerék meghajtású független felfüggesztéssel rendelkező gépjárművek hátsó kerekeinél.

A féltengely egy fontos és összetett alkatésze az autónak. Elsőkerék-hajtás esetén a kormányzott kerekeket hajtják, ezért az első tengelyeken olyan csuklókat kell alkalmazni, amelyek mind a kerekek rugózását, mind a kormányzáshoz szükséges elfordulást lehetővé teszik.

FÉLTENGELY, FÉLTENGELYCSUKLÓ, KARDÁNTENGELY
FÉLTENGELY, FÉLTENGELYCSUKLÓ, KARDÁNTENGELY
FÉLTENGELY, FÉLTENGELYCSUKLÓ, KARDÁNTENGELY

Ezt úgynevezett homokinetikus csuklókkal és háromkarú csuklókkal tudjuk elérni. Egy komplett féltengely esetében a külső oldalon egy homokinetikus csuklót találhatunk, a belső részét meg háromkarú csuklókkal szerelék. A két alkatrészt összeköti a féltengely szár, ami ha valami fizikai sérülés nem éri, akkor nem hibásodik meg. Mindkét oldalon féltengely gumiharanggal van védve az összes forgó alkatrész, és speciális grafitos zsírral vannak összeszerelve ezen alkatrészek. Legtöbb esetben féltengely hiba esetén, elegendő csak a külső féltengelycsukló cseréje. Természetesen, ha nagyon nagyfokú a kopás, akkor érdemes elgondolkodni egy komplett féltengely cserén, mert gazdaságosabbra jön ki, hisz a belső háromkarú csuklók legtöbbször csak gyáriban szállíthatók.
Legtöbb modellnél, a külső féltengelycsuklóra van szerelve az abs gyűrű is, így ezen alkatrészek választásánál nagyon fontos, hogy ezt figyelembe vegyük.


A külső féltengelycsukló meghibásodásának jelei:

- ha menet közben, vagy kanyarodáskor a kerekek felől ropogó hangokat hallunk.
- az autó kormányozhatósága folyamatosan romlik.
- a féltengely gumiharang külső felületén zsírfoltok jelennek meg.


A külső féltengelycsukló meghibásodásának okai:

- a csukló nagymértékű elhasználódása, elkopása
- féltengely gumiharang kiszakadása
- rossz minőségű alkatrészek használata.


A külső féltengelycsukló javítása:

- kizárólag szakszervizben végeztesse a féltengelycsukló cseréjét.
- új termék beépítés előtt győződjön meg róla, hogy az Ön által vásárolt alkatrész 100%-ban megegyezik az autóból kiszerelt alkatrésszel.


A külső féltengelycsukló idő előtti meghibásodásának leggyakoribb oka, a gumiharang kiszakadása. Elhasználódott gumiharang esetén bejutnak a szennyeződések a féltengelycsukló belsejébe, és csiszoló hatást érnek el, így gyorsabban elkoptatják súrlódó alkatrészeket. A gumiharang másik szerepe a nedvesség kívül tartása, ezzel megakadályozva az elemek idő előtti korrózióját.

A külső féltengelycsukló idő előtti elhasználódásának másik oka a helytelen vezetés. A hirtelen indulások és megállások, a nagy sebességgel való kanyarodás, és az autó folyamatos nagy megterhelése (pl. vontatás) idő előtti meghibásodásához vezethet.

A külső féltengelycsuklók készletként érhetők el online áruházunkban, vagyis tartalmazzák a szereléshez szükséges zsírt, gumiharangot és bilincseket is.


A Fékmester erőátviteli alkatrészek online webáruházában megtalálhatja a legjobb külső féltengelycsukló márkákat, mint pl. SKF, LÖBRO, FAG, METZGER, GSP, TRISCAN, MEYLE, FEBI, MAXGEAR

Termékkategóriák