Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

A fényszóró, világítás csoportban található meg minden olyan alkatrész, ami a kocsiban világít, villog, legyen ez akár kívül vagy belül. Fényszóró és alkatrészei ill. műanyag világítótestek csoportban összesítve megtalálhatja az összes válogatott Tyc, Depo márkájú fényszórót, villogót, hátsó lámpát melyek ár-értékarányban a legkedvezőbbek.Webshopunkban megtalálhatja autójához még a kormánykapcsolókat, világítás kapcsolókat melyek ugyan csak fontosak ezek üzemeltetéséhez. Izzók kínálatában is szabadon válogathat, de itt egyes márkák esetén csak tíz darabos csomagokat tud vásárolni.


Mivel meglehetősen veszélyes közlekedési eszköz a gépjármű, az autózással kapcsolatban soha nem elég hangsúlyozni a biztonságot.
Így van ez a fékekkel, de a látni és látszani elv szempontjai szerint ugyanilyen fontos a biztonságos közlekedés feltétel rendszerében az autók szabályszerű kivilágítása is, tompított lámpák és fényszórók, helyzetjelzők és ködlámpák, valamint megannyi világító eszköz szükséges a személygépkocsik biztonságos és komfortos közlekedtetéséhez.

A fényszóró és a világítás alkatrészek

A belső világítás, a fényszórók, a féklámpák

A belső világításhoz tartozó eszközök a személygépkocsi utasterében használatosak, nem tartozik ebbe a fogalomkörbe bele a csomagtér megvilágítása, és a műszerfal fényjelzései sem.
Fényszóró nélkül még nappal sincs autózás, legalábbis városon kívül, ha nincs más menetfényt biztosító fényforrás az autón. Ha csak az egyik fényszóró is kiég, lehetőleg azonnal cseréljük ki az izzót, mert balesetveszélyes tovább közlekedni. A féklámpák működésének helyessége szintén elsőrendű fontosságú. A féklámpák teljesen automatikusan lépnek működésbe, amikor a vezető ráteszi a lábát a fékpedálra. Funkciója nagyon fontos, mivel ezzel informáljuk a hátul haladót arról, hogy lassítunk, fékezünk.
A féklámpa pót-féklámpa egy általában gyárilag felszerelt pót-féklámpa, mely a két jobb- és baloldali féklámpa funkcióját hivatott még jobban kihangsúlyozni, a fékezések szándékát még észrevehetőbbé tenni.

Első fényszóró
Hátsó lámpa
Irányjelző, villogó


Hátsó lámpa, helyzetjelzők és az izzók


A hátsó lámpák bár általában ugyanabban a lámpaburkolatban találhatók, működésük teljesen független a féklámpáktól. A hátsó lámpák a jármű láthatóvá tételét biztosítják rossz látási viszonyok között, valamint alkonyatban, sötétségben.
A helyzetjelző fények előre általában sárgás fehérek, valamelyest különböznek a fényszórók fényétől és jóval kisebb a fényerejük is. A hátsó helyzetjelzők természetesen pirosak.
Az izzók a leglényegesebb berendezések a világítás szempontjából, hiszen ezek nélkül nincs is semmilyen fényhatás. Például a fényszóró izzók lehetnek xenon, led vagy akár lézeres kialakításúak is, a helyzetjelzők és a féklámpa izzók sok esetben eleve színezettek.
Az úgynevezett javító készlet egy nagyon praktikus és gazdaságos eszköz, egy jó javító készletben minden világítással kapcsolatos sűrűbben meghibásodó dolog megtalálható.

A LED és halogén fenyszóró összehasonlítása


Ködfényszóró, nappali menetfény, tolató lámpa


A ködfényszóró ugyan nem kötelező világítási eszköz a járműveken, de a rendkívül rossz látási viszonyok között segíthet az autót még láthatóbbá tenni.
A ködzárófény a hátsó láthatóság növelését szolgálja piros erős fénnyel.
A nappali menetfény szintén az autó láthatóságát szolgálja, csak ebben az esetben ez az eszköz a nappali közlekedésben oldja meg ezt a feladatot.
A rendszemtábla világítás a gépjárművek hatósági jelzését kell láthatóan, olvashatóan megvilágítania.
A tolató lámpa fontos funkciót tölt be, mert tolatás közben arról informálja az autó mögött tartózkodókat, hogy a jármű feléjük tart hátrafelé tartó mozgással.
A villogó, avagy az index lámpa mindig helyesen kell működjön, ha kiég, azonnal ki kell cserélni az izzót, ha meghibásodna, akkor azonnal szervizt kell keresnünk.

Termékkategóriák