Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

Ne feledkezzünk meg a levegőszűrő cseréjéről


A levegőszűrő minden járműben megtalálható, legyen az hagyományos gépjármű, motor, kamion, vagy akár traktor. Ahhoz, hogy ezek a járművek optimálisan tudjanak működni, rendszeres vizsgálatot kell tartani. Persze, sok mindent meg tudunk nézni mi magunk is, főleg, ha értünk hozzá, mégis mindig akadnak dolgok, amit érdemes a szakemberekre rábíznunk.

Amikor alkatrészek vásárlása mellett döntünk, nem mindegy, hogy milyen alapanyagokat választunk, mivel hosszútávon érezni fogjuk a döntésünk súlyát. Általános szabály, hogy a járművek típusától függően kell beszereznünk a motorolajat, a szűrőket, így a levegőszűrőt is. Ezáltal nemcsak jól fog működni az adott alkatrész, hanem az autó szívét, a motorját is bebiztosítjuk. Gondoljunk csak arra, hogy egy esetleges motorhiba sokkal többe fog kerülni, mintha az elejétől fogva minőségi alkatrészeket szerelnénk be.

Levegőszűrő
Levegőszűrő
LevegőszűrőA levegőszűrő feladata


A motornak mindig szüksége lesz levegőre a működéshez, mivel az oxigén az egyik alapja az égésnek, az üzemanyagot pedig valahogy fel kell használni. Pont ezért nem meglepő, hogy a járműbe bejutott levegőt is meg kell szűrnünk, mivel a szennyeződések veszélyek a motorra nézne. Nagyvárosokban és falvakban ugyanolyan fontos a szűrők használata, hiszen előbbiben a kosz, utóbbiban pedig a por fog megpróbálni kárt tenni a járművekben. Emellett gyakran fogunk találkozni levelekkel, gallyakkal, rovarokkal, vagy, az utcán található szeméttel. Azonban ennél sokkal kisebb szemcséjű anyagokat is képes felfogni, akár a pollent, kormot, de még a vízcseppet is. Ráadásul a zajbevitel csökkentésért is felelős, és szabályozza a hőmérsékletet.

Amikor a levegőszűrő cseréjére gondolunk, akkor a vélemények szinte azonnal megoszlanak. Vannak olyan szervizek, akik már 10.000 kilométernél is javasolják, mások akár 50.000 kilométert is megtesznek ugyanazzal a szűrővel. Biztos olyan tanácsot is fogunk hallani, hogy már 5000 kilométer után szükségünk lesz a cserére, így nem csoda, ha hirtelen nem tudjuk, hogy kire hallgassunk. Lényegében figyelembe kell venni, hogy milyen körülmények között vezetünk. Azonban, ha még így sem jutunk dűlőre, akkor az olajcsere alkalmával végezzük el a levegőszűrő cseréjét is.


Miért cseréljük és hogyan?


Ha mégis úgy döntünk, hogy későbbre halasztjuk a csere időpontját, akkor jó tisztában lenni bizonyos következményekkel. Ha elhanyagoljuk a levegőszűrőt, akkor befolyásolja a gépjármű optimális működését, végül pedig a motor is meghibásodhat. A szűrő olcsón beszerezhető alkatrész, nem érdemes ezen spórolni, mivel egy későbbi javítás sokkal többe fog kerülni.

Amennyiben nem szeretnénk plusz pénzeket elkölteni a szervizbe, úgy magunk is kicserélhetjük a szűrőt. Szerencsére nem kell hozzá nagy tudás, az a fontos, hogy olyan formában vásároljuk meg az újat, ami tökéletesen illeszkedik a helyére. A szűrőház belső falát mindig töröljük át egy nedves ronggyal, a motor oldali fedelet pedig olajos ronggyal. Így a szabadon garázdálkodó szemcsék is biztosan fennakadnak.

Ha nem mozgunk otthonosan az autók körüli teendőkben, akkor a levegőszűrő cseréjét bízzuk szakemberre.Fekmester.hu ®
Termékkategóriák