Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

A gyújtógyertya biztosítja az autó motorjának megfelelő működését. Feladata, hogy a belső égésű motorban meggyújtsa a tüzelőanyag-levegő keveréket, ezért a minőségi gyertyák használata igen sok előnnyel jár. A minőségi gyertya használat legfontosabb előnye: mind a fogyasztás, mind pedig a károsanyag-kibocsátás lecsökken. A gyújtógyertyák széles márkakínálatát találhatja meg a Fékmester gyújtás, izzítás webáruházában és több kiváló minőségi márka közül is választhat kedvező áron online áruházunkból. Időközönként ajánlott a gyújtógyertyák ellenőrzése, ugyanis viszonylag könnyen meghibásodhatnak a hőmérséklet, és erős igénybevétel miatt. A modernebb platina, iridium gyertyák esetében az előírt csereperiódus 100.000 kilométer, de a régebbi típusok esetében jóval sűrűbben kell cserélni őket.


Honnan tudom, hogy a gyújtógyertya meghibásodott?


A gyújtógyertya arra szolgál, hogy a benzines autók rendesen működjenek. A feladata, hogy szikrát képezzen, ami meggyújtja a levegő és benzin keverékét, ami kisebb robbanást okoz, majd a dugattyút lefelé nyomja. Ez az apró alkatrész fontos feladatot lát el, meghibásodása esetén komoly problémákba fogunk ütközni. Amennyiben a motor szikra nélkül marad, az éghető keverék nem fog meggyulladni, így az égetlen üzemanyag belekerül a kipufogórendszerbe. Egyes autóknál nem fogjuk azonnal érzékelni a hibát, azonban, ha megfelelő gyújtás nélkül közlekedünk, akkor rendszerhibához fog vezetni. Ezenfelül a motor rendszertelen működését is eredményezni, ami alkatrészkopáshoz is vezet.

Sokan úgy akarják megelőzni a bajokat, hogy időben cserélik a gyertyát, azonban nincsen biztos módszer arra, hogy meghatározzuk az élettartamát. Ez ugyanis olyan tényezőktől függ, mint az elemek típusa, az autónk modellje, a motor felépítése, az üzemanyag minősége, és a vezetési körülmények. Például egy platinaheggyel rendelkező elem sokkal tartósabb lesz, mint egy hagyományos. Az sem mindegy, hogy városon belül közlekedünk, vagy inkább hosszú távokat teszünk meg, ugyanis a rövid kilométerek gyorsabb kopást eredményeznek.

GYÚJTÓGYERTYA
GYÚJTÓGYERTYAMilyen időközönként érdemes cserélni?


Általánosságban elmondható, hogy a gyártók szokták jelezni a gyújtógyertya csere idejét is. Igaz, hogy ezek csak ajánlások, de érdemes ragaszkodni hozzájuk. Az új autókról elmondható, hogy a jó gyertyák mellett képes lefutni 30.000 km-t, miközben a régebbi modelleknél 15.000 km után is szükséges lehet a csere. Amennyiben eljött az új gyertya behelyezésének az ideje, azonban a régi még működik, akkor tegyük el a járműben, ha később szükségünk lenne egy alternatív megoldásra.

Szerencsére a gyertyák nem azonnal szoktak tönkremenni, így van néhány árulkodó jel. Először a szikrateljesítmény fog csökkenni, aminek a jele, hogy a dinamika jelentősen csökken a gyorsulás közben, az üzemanyag fogyasztás pedig folyamatosan nő. Ha lövésekhez hasonló hangokat hallunk a kipufogócsőben, akkor szintén a gyertyában kell keresni a gondot.

GYÚJTÓGYERTYA
GYÚJTÓGYERTYA
GYÚJTÓGYERTYAHogyan cseréljük a gyújtógyertyát?


Amennyiben egyre gyakrabban kell cserélni a gyertyát, akkor az autó meghibásodást jelez. A fekete korom azt jelenti, hogy az olaj az égési kamrában van, ami szintén a robbanás hiányára vezethető vissza. A megnövekedett olajfogyasztás, vagy a nehezen elinduló jármű, instabil alapállapot is mind problémát jelent, ilyenkor lehet, hogy cserélni kell a gyertyákat. Vigyázhatunk az autónkra, ha jó minőségű olajat vásárolunk, és megfelelő benzint tankolunk.

Szerencsére az új gyertyák telepítése egyszerű, sokan maguknak is meg tudják csinálni. Mindig akkor vigyük véghez, amikor az autó motorja hideg, tehát még az indulás előtt. Általában elegendő eltávolítani a sapkák, letisztítani a gyertyafurat környékét, majd egyenként kicserélni a gyertyákat. Ez a megoldás csak a kétszelepes motoroknál kivitelezhető. Azok a járművek, amik többszelepesek nehezebb helyzetben vannak, mivel a gyújtóelemek, így a gyújtógyertya is egy speciális kútban helyezkedik el, és inkább érdemes szerelőre bízni.

Termékkategóriák