Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat
Gyártó választás -

Gyújtógyertya keresés

<< Vissza

A gyújtógyertya biztosítja az autó motorjának megfelelő működését. A gyújtógyertya feladata, hogy a belső égésű motorban meggyújtsa a tüzelőanyag-levegő keveréket. A minőségi gyertya használata igen sok előnnyel jár. A gyújtógyertyák széles márkakínálatát találhatja meg a Fékmester webáruházában és több kiváló minőségi márka közül is választhat kedvező áron online áruházunkból. A minőségi gyújtógyertya használat legfontosabb előnye, hogy mind a fogyasztás, mind pedig a káros anyag kibocsátás lecsökken. Időközönként ajánlott a gyújtógyertyák ellenőrzése, ugyanis viszonylag könnyen meghibásodhatnak a hőmérséklet, és erős igénybevétel miatt. A modernebb platina, iridium gyújtógyertyák esetében az előírt csereperiódus 100.000 kilométer, de a régebbi típusok esetében jóval sűrűbben kell cserélni őket.

A(z) Gyújtógyertya kikereséséhez a következő lépéseket kell követni. A pontos kereséshez kérem menjen végig az összes lépésen!
VÁLASSZ A LENTI 47 GYÁRTÓ KÖZÜL
Gyújtógyertya

A gyújtógyertyának az a feladata, hogy a gyertya elektródái között létrejövő ív meggyújtsa a tüzelőanyag-levegő keveréket. Ehhez a gyertyának jól szigetelve kell a gyújtófeszültséget az égéstérbe vezetnie. Az égési hőmérséklet eléri a 2500C-ot, a nyomás a 60 bár értéket. Így a gyújtógyertya szigetelésével és az elektródákkal szemben nagyon nagy követelményeket kell támasztani.

GYÚJTÓGYERTYAGYÚJTÓGYERTYA


Gyújtógyertya felépítése:
A szigetelő anyaga általában, valamilyen alumínium-oxid-kerámia, az elektródák nikkel-mangán, vas-króm, ezüstötvözetből vagy platinából készülnek. A középső elektródát és a csatlakozó kivezetést villamosan vezető üvegolvadék kötheti össze. Ezt gázzáró tömítést alkot a középelektróda és az égéstér között.

A gépjárműmotorok terhelése, sűrítése, lökettérfogat-teljesítménye, hűtése, porlasztó beállítása és fajlagos üzemanyag fogyasztása különbözik. Ezért nem lehet valamennyi motortípusban egyforma gyújtógyertyákat használni. A gyújtógyertyákat illeszteni kell az egyes motortípusok különböző működési tulajdonságaihoz. A gyújtógyertyák jellemzői a hőérték, az elektródák távolsága és helyzete az égéstérben.
A gyújtógyertya hőértékét a gyártóra jellemző, sajátos jelöléssel adják meg.

GYÚJTÓGYERTYAGYÚJTÓGYERTYAGYÚJTÓGYERTYA


A gyújtógyertya hőértéke akkor megfelelő, ha a gyertya hőmérséklete üzem közben gyorsan eléri a 400 C feletti öntisztulási értéket, és teljes terhelésnél nem lépi túl a 850 C-ot. Az öntisztulási hőmérséklet elérése után a lerakódó égéstermékek, pl. olajkoksz elég, a szigetelő alsó része tiszta marad.

Ha a szigetelő alsó részének hőmérséklete 900 C fölé nő, akkor az erősen felhevült szigetelő izzása következtében hamis gyújtást okozhat. Ha a gyertya nem éri el az öntisztulási hőmérsékletet, a szigetelő alsó része szennyeződhet.

Hosszabb használat után kicsavart gyertyát megszemlélve a gyújtógyertya és a motor megfelelő működésére vonatkozó következtetéseket vonhatunk le. Normál körülmények között a szigetelő szürkésfehér és őzbarna közötti színű, az elektróda meg világosszürkés.

A gyújtógyertya menetét nem szabad beolajozni. A gyújtógyertyát lehetőleg kézzel kell a menetbe belekapatni és csak utána kell gyertyakulccsal fixre húzni. A gyújtógyertyákat kb. 15.000km megtétele után cserélni kell.


Nagy teljesítményű gyújtógyertyák

Normál égés során a legmagasabb befecskendezési nyomás az égéstérben 100-120 bar között van, addig a modern turbómotor esetén a nyomás akár 250 bart is elérhet. A nagyobb üzemi nyomás miatt pedig a gyújtási feszültség igény is megnő. A Bosch nagy teljesítményű gyújtógyertyái nem csak ellenállnak ennek, de az üzemanyag keverék megbízható égéséről is gondoskodnak.

A kerámiaanyagok folyamatos fejlesztése és a kialakítási mód módosításával a nagy teljesítményű gyújtógyertyát a legmagasabb elektromos, hő- és mechanikus igénybevétel mellett való működésre tervezték. A gyújtógyertyák ellenálló képességét a szigetelőfal megvastagításával javították. A nagy teljesítményű gyújtógyertya 45 000 V-os dielektromos erővel rendelkezik.

A Bosch által forgalmazott nagy teljesítményű gyújtógyertya esetén nem csak a középelektródában lévő hihetetlenül finom nemesfém szál jelent különlegességet, hanem a gyújtógyertyában használt telesen új anyag is: ez a 602-es nikkelöntvény, mely a hagyományos nikkelöntvényeknél nagyobb arányban tartalmaz krómot. A korábban használt nikkelöntvényekkel összehasonlítva a 602-es öntvény ellenállóbb, a magas hőmérsékleten jelentkező korrózióval szemben, és ezzel jelentős mértékben megnövelni a gyújtógyertya élettartalmát.

A Fékmester webáruházában megtalálhatja a legjobb gyújtógyertya márkákat, mint pl. NGK, BERU, BOSCH

10 Termék az Gyújtógyertya kategóriában
Legnépszerűbb termékeink a Gyújtógyertya kategóriában. Itt talál egy áttekintést Gyújtógyertya cserealkatrészeinkről, melyek beszerezhetők csaknem minden autótipushoz, különböző gyártóktól.
Gyújtógyertya
Cikk megjegyzés::
NGK Gyújtógyertya
Cikkszám::
BKR6EKPA @6

Gyújtógyertya
Cikk megjegyzés::
VALEO Gyújtógyertya
Cikkszám::
246896 @6

Gyújtógyertya
Cikk megjegyzés::
NGK Gyújtógyertya
Cikkszám::
PFR7B @6

Gyújtógyertya
Cikk megjegyzés::
HELLA Gyújtógyertya
Cikkszám::
8EH 188 705-031 @6

Gyújtógyertya
Cikk megjegyzés::
FEBI Gyújtógyertya
Cikkszám::
13453 FE @6

Gyújtógyertya
Cikk megjegyzés::
BOSCH Gyújtógyertya
Cikkszám::
0242240521 @6

Gyújtógyertya
Cikk megjegyzés::
VALEO Gyújtógyertya
Cikkszám::
246892 @6

Gyújtógyertya
Cikk megjegyzés::
BERU Gyújtógyertya
Cikkszám::
0002345600 @6

Gyújtógyertya
Cikk megjegyzés::
HELLA Gyújtógyertya
Cikkszám::
8EH 188 706-091 @6

Gyújtógyertya
Cikk megjegyzés::
VALEO Gyújtógyertya
Cikkszám::
246857 @6

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!
Kapcsolat
4028, Debrecen, Sámsoni u. 16/B.
Telefon: +36 30 9264 160
Telefon: +36 20 9150 340
Telefon: +36 70 3705 259

H: 9:00-17:00 , K-P: 8:00-17:00
info@fekmester.hu
Fekmester.hu a facebookonFekmester.hu a facebookon