Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

Lambda szonda: vele vagy nélküle?


Ha az autónk nem működik megfelelően, akkor már előre fogjuk a fejünket, hogy ez biztos drága mulatság lesz, főleg, ha motor, lambda szonda vagy az akkumulátor hibásodik meg. Vannak alkatrészek, melyek esetén nincs nagy választási lehetőségünk, kicseréltetjük és kész. Előfordul azonban, hogy elmerengünk azon, hogy valóban minden alkatrészre szükség van? A lambda szonda is ilyen, sokan úgy gondolják, hogy csak a gond van vele, és inkább kiszerelik, mondán, a kocsi e nélkül is menni fog. Való igaz, az autónk lambda szonda nélkül is működőképes, de nem véletlen van az autóban.

Aki azt hiszi, hogy csak a környezetszennyezés csökkentése miatt került bele az autóba, előszeretettel szedik ki, hogy meglesznek nélküle. A helyzet azonban az, hogy ha nincs a helyén, nem csak a környezetet fogjuk jobban károsítani, de a járművünket is. Ugyanis lambda szonda nélküli használat esetén a többi alkatrész épségét is veszélyeztetjük. Ugyanez a helyzet, ha a hibás szondával közlekedünk, ezért a cseréjét nem érdemes halogatni.

Lambda szonda Lambda szonda Lambda szonda


Honnan tudhatjuk, hogy meghibásodott a lambda szonda? Mi ilyenkor az első lépés?


Az nem kérdés, hogy a lambda szonda előbb vagy utóbb, de cserére fog szorulni. Ez persze történhet azért is, mert elöregedett, és már leszolgálta az idejét, de más egyéb okból is meghibásodhat. Ha a lambda szondával gond van, arra egyértelmű jelek utalnak. Egyrészt a kipufogó gáza toxikus anyagokkal teleszennyezni a levegőt, amit persze nem biztos, hogy egyből észre fogunk venni. Amit viszont biztosan észlelni fogunk, hogy nő az üzemanyag fogyasztás, rángat a motor, de az alapjárat is elég ingadozó teljesítményt nyújt. Emellett a motorellenőrzés lámpa is hibát fog jelezni.

Az első lépés, amit ilyenkor meg kell tennünk, hogy ellenőrizzük a lambda szonda állapotát. Előfordulhat, hogy valamilyen lerakódás okozza a gondot. Ilyen esetekben esélyünk van csere nélkül megúszni a dolgot. Speciális tisztítóadalék segítségével házilag is orvosolhatjuk a problémát. Ha a bajok még a tisztítás után sem szűnnek meg, akkor sajnos nincs más megoldás, ki kell cserélni az alkatrészt. Ezt megoldhatjuk házilag is, mert nem egy nagy ördöngösség, bár célszerű szakemberre bízni a dolgot.


Miért drágább az egyik fajta, mint a másik?


Mint ahogy az összes alkatrész esetében, lambda szondából is van olcsóbb és drágább fajta is. Mielőtt rátérnénk, hogy melyiket is válasszunk, és megpróbálunk a legköltséghatékonyabb megoldás felé törekedni, legyünk vele tisztában, hogy ebből az alkatrészből nem érdemes használtat venni. Igaz, hogy bontott autóból is bukkanhatunk rá alig használt darabra, de nem érdemes kockáztatni. Marad az új, ebből választhatunk gyári vagy utángyártott fajtát is.

Az árak típusonként és márkánként egyaránt eltérhetnek. A noname fajták ebben az esetben is kerülendőek, érdemes mindenképp márkás lambda szondában gondolkodni. A BOSCH, DENSO, NGK NTK, DELPHI, MOBILETRON mind megbízható márkák, ezek között már érdemes keresgélni. Ami szintén fontos, hogy ne az árat, inkább a lambda szonda a ár-érték arányát figyeljük, mert akár azonos áron találhatunk eltérő minőségű darabokat.Fekmester.hu ®
Termékkategóriák