Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

A hűtés, fűtés, klíma rendszer elég sok alkatrészt foglal magába. Itt találhatók a belső égésű motor hűtéséhez szükséges elemek, vagyis a vízhűtő, vízpumpa, termosztát, visco kuplung, vízcső. Sok kis apró elemből épül fel maga a rendszer, így webshopunkban ezek között szabadon válogathat. A fűtés és klímarendszer alkatrészei a mi kényelmünket szolgálja, elvégre ki akar fázni télen, és mennyivel kényelmesebb egy klimatizált autóban utazni, nem beszélve arról, hogy a sofőr koncentrációs képessége is jobb, ha a kényelme is megfelelő.


Az személygépkocsik belső ideális hőmérsékletét különböző szerkezetekkel szabályozhatjuk, legyen az klíma, autófűtés vagy hűtőrendszerek. Természetesen a motor hűtéséről is gondoskodni kell.
Ma már nem csak a komfort miatt tartják fontosnak a klíma rendszereket, hiszen bebizonyosodott például az is, hogy a túl magas hőmérsékletű utastérben a vezetőnek oly mértékben leromolhat a koncentrációs képessége, ami már komoly balesetveszélyt jelent a közlekedésben.
A hűtéssel, fűtéssel és a klímával kapcsolatosan rengeteg -féle alkatrész van forgalomban, alant megpróbáljuk a legfontosabbakat felsorolni.

Hűtés, fűtés, és klíma alkatrészek

Fagyállók, fűtés-, hűtés vezérlők és hűtőventilátorok

A fagyálló folyadékok a víz alapú folyadékok fagyáspontját hivatottak lecsökkenteni, ehhez különböző kémiai anyagok keverékét használják fel, és ezek az anyagok alkalmasak arra is, hogy a forráspontot növeljék.
A fűtés, hűtés vezérlő elsődleges feladata, hogy egy kezelőszerv segítségével beállíthassuk az autó belső hőmérsékletét olyanra, amilyenre szeretnénk. A fűtőradiátor vagy más néven autóradiátor az utastér felfűtésének fő eszköze.
Lényegében a jármű motorhűtőrendszerével van egybekötve, ugyanis onnan kapja a meleget.
A fűtőventilátor motor a fűtőradiátortól pumpálja a meleg levegőt az utastérbe, ehhez egy ventilátort forgat meg.
A hűtőmodul a személygépkocsi hűtőrendszerének legnagyobb eleme, ebben található a hőcserélő és a ventilátora, ehhez kapcsolódnak a működésüket szabályozó alkatrészek.
A hűtőventilátor nélkül a hűtővíz pár percen belül felforrna, működése akkor a legfontosabb, amikor az autót nem éri elegendő menetszél.


Intercooler, kiegyenlítő tartály, klíma kompresszor


Az intercooler nincs minden autóban, a turbó dízel járművek fontos alkatrésze, feladata a töltőlevegő hűtése.
A kiegyenlítő tartály dolga az, hogy megfelelő mennyiségű hűtővizet cirkuláltasson a hűtőrendszerben. Ha a hűtőfolyadék felmelegszik kissé és térfogata megnő, akkor ebbe a tartályba tud áramlani a felesleg.
A klíma kompresszor fontos eszköz a klímaberendezés helyes működéséhez. Feladata a működéshez ideális nyomás beállítása a klímaberendezésben.
A klímacső elhanyagolható alkatrésznek tűnhet elsőre, de mind a mai napig a legtöbbet meghibásodó alkatrészek egyike. A hűtőfolyadékot szállítja és ellent kell állnia a vegyi- és a fizikai behatásoknak is.
A klímahűtő ma már lényegében alapfelszereltség minden autóban. Nyáron az autóklíma használata nélküli vezetést balesetveszélyesnek tartják.

Az autó klíma rendszere


Léghűtés, olajhűtő, termosztát


A léghűtés a motor hűtéséről gondoskodik, feladata, hogy a motort mindig üzemi hőmérsékleten tartsa.
Az olajhűtő a motorolaj egyik fő feladatának helyes működését segíti elő, nevezetesen a motor belső hűtésében van szerepe.
A legtöbb termoszát szerepe, hogy valamely hőszabályozást végezzenek az adott helyen. A légkondicionálást és a fűtést is termosztát szabályozza. A tömítések rengeteg helyen megtalálhatók és szivárgások megakadályozására szolgálnak.
Az utastér ventilátor a légkondicionáló rendszer azon alkatrésze, amely az utastérbe küldi a meleg vagy a hideg levegőt.
A vezérlőegység a gépkocsik klímaberendezését irányítja, amikor az utastérben lévő kapcsoló automatikus üzemmódba van helyezve. Ez azt jelenti, hogy a beállított fokot a vezérlőegység folyamatos kontrollal biztosítja az utastér belsejében.

Termékkategóriák