Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

A motor működés közben hőt termel, melyet el kell vezetni, és ezt a feladatot a vízhűtő oldja meg autónkban. Ezért különös figyelmet érdemes fordítani a hűtőfolyadék állapotára, szintjére. A vízhűtők széles márkakínálatát találhatja meg a Fékmester hűtés, fűtés, klíma rendszer webáruházában és több minőségi márka közül is választhat kedvező áron online áruházunkból. Vízhűtő cseréje után kerülni kell, hogy sima csapvízzel töltsék fel a hűtőrendszert, mindig az autó előírásainak megfelelő fagyállót érdemes használni. A fűtő és klímarendszer a gépjárművezető kényelméért felelős, így időközönként ezeket is ellenőrizni kell. Érdemes minden klímás autó esetén, tavasszal és ősszel pollenszűrőt cserélni, és így elkerülheti a tömődött szűrő miatti párásodást.

A vízhűtő feladata a hűtőfolyadékból felvett motorhő környezetbe vezetése. A vízhűtő felső és alsó vízszekrényekből áll, a kettő között van a hűtőhálózat. A felső vízszekrényen van a hűtőfolyadékot bevezető csőcsonk, az alsó vízszekrényen a kivezető csőcsonk és általában még egy leeresztő csavar. A vízszekrényeket régebben sárgaréz lemezből, manapság könnyűfémből vagy műanyagból készítik. A vízhűtő általában hőálló gumitömlők segítségével rugalmasan kapcsolódik a motor hűtővízcsonkjaihoz. A hűtőhálózatban csövek és lamellák segítségével lehetőleg nagy hűtőfelületet hoznak létre, hogy az áramló levegő sok hőt tudjon levonni az átfolyó hűtőfolyadékból.

Vízhűtő
Vízhűtő
Vízhűtő


Az automata váltós járművek hűtőjének alsó vízszekrényében váltó olajhűtő is lehet, és sok esetben a hűtő oldalsó elemeként járulékos olajhűtőt szerelnek fel.

A felső vízszekrényben lehet a hűtőfolyadék utántöltő nyílása, és általában ebbe nyílik a túlfolyócső is, amely elvezeti a felesleges hűtőfolyadékot és kiegyenlíti a vízhűtőben a túlnyomást. Az utántöltő nyílást egy sapka zárja le.

A hűtőfolyadék legtöbb vízhűtőben közvetlenül lefelé áramlik, de a keresztáramú hűtőkben a hűtőfolyadék vízszintesen áramlik az egyik oldalról a másikra. Léteznek olyan keresztáramlású vízhűtők, ahol a befolyó- és kifolyócsonk ugyanazon az oldalon van, ilyenkor a vízszekrény kettő részre van osztva.

Vízhűtő
Vízhűtő
Vízhűtő


Manapság leginkább a vízcsöves hűtőket alkalmazzák, ahol a vízszekrényeket vékony falú fémcsövek kötik össze, ezeken át áramlik a hűtőfolyadék. A hűtőfelület növelésére a csöveket vékony réz- vagy alumíniumlemezekből készült lamellák vagy hűtőbordás kötik össze.


A vízhűtő meghibásodásának jelei:

- a motor működés közben túlmelegedik.
- a fagyálló hőmérséklete és nyomása megnő.
- a fagyálló mennyisége napról napra fogy, de nem látható sehol sem folyás.


A vízhűtő meghibásodásának okai:

- a rossz minőségű fagyálló használata miatt a hűtő belső csövei eltömődnek. Ugyan ez történik, ha vizet használ, hisz a vízkőnek köszönhetően hasonló problémával szembesülhetünk.
- baleset, vagy egyéb fizika sérülés (kavicsfelverődés) következtében repedés, törés keletkezik a hűtőn.


A vízhűtő javítása:

- kizárólag szakszervizben végeztesse a vízhűtő cseréjét.
- új termék beépítés előtt győződjön meg róla, hogy az Ön által vásárolt alkatrész 100%-ban megegyezik az autóból kiszerelt alkatrésszel.A Fékmester hűtés, fűtés, klíma rendszer online webáruházában megtalálhatja a legjobb vízhűtő márkákat, mint pl. NISSENS, NRF, VALEO, HELLA, DENSO, MAXGEAR

Termékkategóriák