Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

A hűtőfolyadékot a vízpumpa (vízszivattyú) áramoltatja a motorban. A vízpumpát általában szíjjal hajtják meg, de itt lehet olyan megoldás, hogy közvetlenül a vezérműszíj (bordásszíj) a bordások segítségével, ugyan akkor előfordul, hogy hosszbordás szíj vagy ékszíj súrlódás segítségével. A vízpumpák széles márkakínálatát találhatja meg a Fékmester hűtés, fűtés, klíma webáruházában és több kiváló márka közül is választhat kedvező áron online áruházunkból. Azon gépjárművek esetén ahol a vízpumpát a vezérműszíj hajtja, javasoljuk, hogy vezérműszíj csere esetén cserélje a szivattyút is, a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében.

A szerkezeti anyagok és kenőolaj korlátozott hőállósága miatt a hőt el kell vezetni. Ezzel a tüzelőanyag elégésekor felszabaduló hőenergia kb. 25-30%-a a jármű hajtása szempontjából elvész. A jó hűtés lehetővé teszi a hengerek jobb feltöltését, a nagyobb kompressziót, kedvezőbb üzemanyag-fogyasztás mellett a nagyobb teljesítményt és az egyenletesebb működési hőmérsékletet.

A folyadékhűtésnél, a hengerek, és a hengerfej kettős falú. A két fel közötti teret hűtőfolyadék pl. víz, fagyálló tölti ki.

Vízpumpa
Vízpumpa
Vízpumpa


A vízszivattyú hűtés: ez az általánosan alkalmazott változat. A hűtőfolyadékot vízpumpa áramoltatja. A felesleges hő gyorsan elvezethető, és a hűtőfolyadék motorba való belépési és a kilépési hőmérséklete között csak kb. 5-7C a különbség.

A vízpumpát általában ékszíjjal hajtják a főtengelyről. A vízpumpa hűtőfolyadékkal töltött házában lapátkerék forog. Ez a centrifugális erő révén kifelé szorítja, és a hűtőkörbe áramoltatja a hűtőfolyadékot. A lapátkerék közepéhez a hűtőből, ill. a termosztáttól folyamatosan áramlik a hűtőfolyadék a vízpumpára

A vízpumpa feladata a hűtővíz forgatása a motor és a hűtő között, következésképpen, ha rossz, pl. lapátok törtek le vagy koptak el, akkor a víz nem forog, illetve nem kellő intenzitással forog és ez a motor túlmelegedéséhez vezethet.

A vízszivattyú háza egy alumíniumból készült öntvény, melyben helyet foglal a lapát, amely forgatja a hűtővizet, de szivattyú lelke mégis a csapágy és tömszelence.

A nagyobb gyártók a vízpumpákba több csapágyat is építenek, aminek fontos szerepe van, hisz ha a szivattyút a vezérműtengely hajtja meg, az esetleges túlfeszítés hatására a csapágy rövidebb futásteljesítmény után meghibásodik. Így kerülje, azon kínai márkákat melyekbe költséghatékonyság miatt csak egy csapágyat építenek.

A vízpumpák esetén láthatunk egy furatot, amit könnyező furatnak nevezünk, aminek célja a tömszelence pillanatnyi túlnyomásból adódó egy-két csepp víznek a kivezetése és az esetleges párának az elvezetése. Ezért fontos itt megemlíteni, hogy azon vízpumpák esetében ahol nincs tömítés külön, hanem tömítő paszta használata van előírva, oda kell figyelni a megfelelő mennyiség felvitelére. Ellenkező esetben a többlet paszta bekerül a vízrendszerbe és eltömíti ezen furatot és megsérti a tömbszelencét is.

A vízpumpa meghibásodásának az okai:

1. A nem megfelelő minőségű fűtőfolyadék használata, vagy csak sima víz használata.
2. A helytelenül beállított vezérműszíj feszesség, így a tömszelencén keresztül fűtőfolyadék érheti el a csapágyat és azt teljesen kimossa.
3. A szivattyú lapátjainak részben vagy egészben való sérülése, amely fakadhat a hűtőfolyadékba került idegen anyagtól.
4. Az egyik legáltalánosabb hiba és ezért ezt újra meg kell említenem: helytelen tömítőanyag felvitel!

Vízpumpa tömítés felvitel


A Fékmester webáruházában megtalálhatja a legjobb vízpumpa márkákat, mint pl. SKF, GRAF, CONTITECH, GATES, FEBI, BOSCH, MEYLE

Termékkategóriák