Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

A hűtőfolyadékot a vízpumpa (vízszivattyú) áramoltatja a motorban. A vízpumpát általában szíjjal hajtják meg, de itt lehet olyan megoldás, hogy közvetlenül a vezérműszíj (bordásszíj) a bordások segítségével, ugyan akkor előfordul, hogy hosszbordás szíj vagy ékszíj súrlódás segítségével. A vízpumpák széles márkakínálatát találhatja meg a Fékmester hűtés, fűtés, klíma webáruházában és több kiváló márka közül is választhat kedvező áron online áruházunkból. Azon gépjárművek esetén ahol a vízpumpát a vezérműszíj hajtja, javasoljuk, hogy vezérműszíj csere esetén cserélje a szivattyút is, a későbbi kellemetlenségek elkerülése érdekében.

A(z) Vízpumpa kikereséséhez a következő lépéseket kell követni. A pontos kereséshez kérem menjen végig az összes lépésen!
VÁLASSZ A LENTI 48 GYÁRTÓ KÖZÜL
Vízpumpa

A szerkezeti anyagok és kenőolaj korlátozott hőállósága miatt a hőt el kell vezetni. Ezzel a tüzelőanyag elégésekor felszabaduló hőenergia kb. 25-30%-a a jármű hajtása szempontjából elvész. A jó hűtés lehetővé teszi a hengerek jobb feltöltését, a nagyobb kompressziót, kedvezőbb üzemanyag-fogyasztás mellett a nagyobb teljesítményt és az egyenletesebb működési hőmérsékletet.

A folyadékhűtésnél, a hengerek, és a hengerfej kettős falú. A két fel közötti teret hűtőfolyadék pl. víz, fagyálló tölti ki.

VízpumpaVízpumpaVízpumpa


A vízszivattyú hűtés: ez az általánosan alkalmazott változat. A hűtőfolyadékot vízpumpa áramoltatja. A felesleges hő gyorsan elvezethető, és a hűtőfolyadék motorba való belépési és a kilépési hőmérséklete között csak kb. 5-7C a különbség.

A vízpumpát általában ékszíjjal hajtják a főtengelyről. A vízpumpa hűtőfolyadékkal töltött házában lapátkerék forog. Ez a centrifugális erő révén kifelé szorítja, és a hűtőkörbe áramoltatja a hűtőfolyadékot. A lapátkerék közepéhez a hűtőből, ill. a termosztáttól folyamatosan áramlik a hűtőfolyadék a vízpumpára

A vízpumpa feladata a hűtővíz forgatása a motor és a hűtő között, következésképpen, ha rossz, pl. lapátok törtek le vagy koptak el, akkor a víz nem forog, illetve nem kellő intenzitással forog és ez a motor túlmelegedéséhez vezethet.

A vízszivattyú háza egy alumíniumból készült öntvény, melyben helyet foglal a lapát, amely forgatja a hűtővizet, de szivattyú lelke mégis a csapágy és tömszelence.

A nagyobb gyártók a vízpumpákba több csapágyat is építenek, aminek fontos szerepe van, hisz ha a szivattyút a vezérműtengely hajtja meg, az esetleges túlfeszítés hatására a csapágy rövidebb futásteljesítmény után meghibásodik. Így kerülje, azon kínai márkákat melyekbe költséghatékonyság miatt csak egy csapágyat építenek.

A vízpumpák esetén láthatunk egy furatot, amit könnyező furatnak nevezünk, aminek célja a tömszelence pillanatnyi túlnyomásból adódó egy-két csepp víznek a kivezetése és az esetleges párának az elvezetése. Ezért fontos itt megemlíteni, hogy azon vízpumpák esetében ahol nincs tömítés külön, hanem tömítő paszta használata van előírva, oda kell figyelni a megfelelő mennyiség felvitelére. Ellenkező esetben a többlet paszta bekerül a vízrendszerbe és eltömíti ezen furatot és megsérti a tömbszelencét is.

A vízpumpa meghibásodásának az okai:

1. A nem megfelelő minőségű fűtőfolyadék használata, vagy csak sima víz használata.
2. A helytelenül beállított vezérműszíj feszesség, így a tömszelencén keresztül fűtőfolyadék érheti el a csapágyat és azt teljesen kimossa.
3. A szivattyú lapátjainak részben vagy egészben való sérülése, amely fakadhat a hűtőfolyadékba került idegen anyagtól.
4. Az egyik legáltalánosabb hiba és ezért ezt újra meg kell említenem: helytelen tömítőanyag felvitel!

Vízpumpa tömítés felvitel


A Fékmester webáruházában megtalálhatja a legjobb vízpumpa márkákat, mint pl. SKF, GRAF, CONTITECH, GATES, FEBI, BOSCH, MEYLE

10 Termék az GRAF Vízpumpa kategóriában
Legnépszerűbb termékeink a Vízpumpa kategóriában. Itt talál egy áttekintést Vízpumpa cserealkatrészeinkről, melyek beszerezhetők csaknem minden autótipushoz, különböző gyártóktól.
Vízpumpa
Cikk megjegyzés::
GRAF Vízpumpa
Cikkszám::
PA631 @6

Vízpumpa
Cikk megjegyzés::
GRAF Vízpumpa
Cikkszám::
PA659 @6

Vízpumpa
Cikk megjegyzés::
GRAF Vízpumpa
Cikkszám::
PA365 @6

Vízpumpa
Cikk megjegyzés::
GRAF Vízpumpa
Cikkszám::
PA672 @6

Vízpumpa
Cikk megjegyzés::
GRAF Vízpumpa
Cikkszám::
PA1105 @6

Vízpumpa
Cikk megjegyzés::
GRAF Vízpumpa
Cikkszám::
PA279 @6

Vízpumpa
Cikk megjegyzés::
GRAF Vízpumpa
Cikkszám::
PA667 @6

Vízpumpa
Cikk megjegyzés::
GRAF Vízpumpa
Cikkszám::
PA673 @6

Vízpumpa
Cikk megjegyzés::
GRAF Vízpumpa
Cikkszám::
PA1085 @6

Vízpumpa
Cikk megjegyzés::
GRAF Vízpumpa
Cikkszám::
PA579 @6

Kapcsolat
4028, Debrecen, Sámsoni u. 16/B.
Telefon: +36 30 9264 160
Telefon: +36 20 9150 340
Telefon: +36 70 3705 259

H: 9:00-17:00 , K-P: 8:00-17:00
info@fekmester.hu
Fekmester.hu a facebookonFekmester.hu a facebookon