Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

Az izzítógyertya működése és hibái


Az izzítógyertya a dízel motorokban található. Ezek a motorok csak levegőt szívnak be, majd ez a sűrítési ütem annyira összepréseli, hogy a hőmérséklete elegendő lesz a gázolaj meggyújtásához. A benzines motorokkal ellentétben nem szikrával gyulladnak, pont ezért hallatszik a dízel autók beindításakor egy kopogó hang.

Beindítás után a motorban található levegő hőmérséklete megemelkedik, így az újra normális jár. A gond csak akkor kezdődik, amikor télen 0 fok körüli a hőmérséklet, és a beszívott levegő nem tud gyorsan felmelegedni. Ilyenkor vagy nem indul, vagy pedig csak sokadik próbálkozás indul el a jármű. Ezt a problémát kerüli el a levegő előmelegítésére szolgáló izzító rendszer.

Izzítógyertya
Izzítógyertya
IzzítógyertyaMilyen autókban van izzítógyertya?


Az izzító rendszer talán legfontosabb része maga a gyertya. Ez az apró alkatrész már 3 másodperc alatt is képes olyan szinten felhevíteni a levegőt, hogy az autó könnyedén el tudjon indulni a legnagyobb hidegek ellenére is. Ahogy minden, ez az alkatrész is folyamatosan fejlődött az évek során, mára azonban nagyon jól ellátja a szerepét.

Ma már mindegy, hogy milyen dízel autónk van. Lehet az D, TD, TD1, vagy teljesen más, az biztos, hogy van benne izzítógyertya. Tény, hogy a kocsik folyton fejlődnek, pont ezért a gyertyának is alkalmazkodnia kell az elvárásokhoz. Ma már nem csak egyszeri izzítást kell kibírniuk, hanem az úgynevezett elő, fő és utó izzítást is. És bár az egykor tömzsi testek már hosszabbak, még mindig ugyanazokból a részekből állnak.


Hogyan indítsuk a kocsit télen?


A dízel tulajdonosok hamar megtanulják, hogy indítás előtt a gyújtást kell ráadni. Ilyenkor a kijelzőn is látjuk a jelzést, ami mutatja, hogy a folyamat elkezdődött. Ha a kis lámpa kialudt, akkor tényleg beindíthatjuk a kocsit, és ilyenkor felberreg a motor. De mi megy végbe ezalatt a pár másodperc alatt?

Először is áramot adunk a rendszernek a gyújtással. Ez megvizsgálja a paramétereket, így a hőmérsékletet és a nyomást is. Ezután az áram kapcsol egy relét, ami már az izzítás szabályozásáért felel. A relé magától kikapcsol, amikor elegendő ideig melegített. Ilyenkor kialszik a lámpa az autóban is.

Ez a működés alapja, ami nyáron és télen kissé eltérő lehet. Lehet, hogy a kellemes melegben éppen felvillan a lámpa, miközben egy hideg januári esetén sokkal több ideig kell várakoznunk. Azonban ne legyünk türelmetlenek, mivel ez az idő elengedhetetlen a megfelelő működéshez.


Hibás izzítógyertya?


Ahogy minden, úgy az izzítógyertya is meghibásodhat, azonban ennek vannak jól látható jelei. A modern autókban azonnal kapunk egy hiba üzenetet, így látjuk, hogy ideje meglátogatni a szervizet. A régebbi járművek vezetőinek már szemfülesnek kell lenniük, és figyelniük kell az indulást.

Pontosabban a nem indulást. Ha saját magunk akarjuk tesztelni a gyertya állapotát, akkor szükségünk van egy szigetelt rézdrótra és egy kisebb akkumulátorra. Az izzítógyertya házát a negatívra tesszük, a csatalakozóhoz pedig a pozitívot kötjük. Ezután csak figyelnünk kell. Akkor működik megfelelően a gyertya, ha csak a felfele pirosodik. A kísérletkor mindig viseljünk hőálló kesztyűt, mert az izzítógyertya 800 fokos is lehet.Fekmester.hu ®
Termékkategóriák