Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

Jeladók, érzékelők csoportban találhatja meg az összes olyan érzékelőt, jeladót, kapcsolót melyek nélkül a mai autók már nem is tudnak létezni. Sok szükséges magának az autónak a működéséhez melyek között megtalálhatók az egyszerű olajgombák, hőmérséklet érzékelők, de sok már igen bonyolult nélkülözhetetlen az autóban található komputer számára. Webshopunkban ezeket autóhoz rendelve könnyedén megtalálhatja. A jeladók, érzékelők másik csoportja a kényelmünket szolgálja ezáltal könnyebbé téve a sofőr munkáját.


A mai autók már teljességgel elképzelhetetlenek a különböző jeladók, érzékelők, kapcsolók és más elektronikus alkatrészek nélkül. Az érzékelők és jeladók fontos információkat közölnek, utasításokat adnak át, illetve fogadnak, amik nagy része nélkül a biztonságos közlekedés egyáltalán nem lenne végrehajtható. Az alábbiakban néhány fontosabb kapcsolót, érzékelőt és jeladót sorolunk fel.

Autó jeladók és érzékelők

Ablakemelő kapcsolók, ablakmosó szintérzékelő, ABS jeladó

Az ablakemelő kapcsolók mindenki által ismert alkatrészek, az elektromos ablakemelő egységeket, illetve a motorjaikat szabályozzuk vele az ablakok le- illetve felhúzásai során. Az ablakmosó szintérzékelő a korszerűbb autókban folyamatosan informálja az autó vezetőjét arról, hogy mennyi ablakmosó folyadék van még az ablakmosó tartályban.
ABS jeladó és a hozzá szorosan hozzátartozó alkatrészek a kerekek blokkolásgátló rendszeréhez csatlakoznak, működésük helyes volta rendkívül fontos a rövid vészfékezések hatékony kivitelezéséhez. Ehhez a rendszerhez tartozik a sebességfigyelő szenzor, az ABS szelep, az elektromos vezérlő egység és a vezérlő modul.
A blokkolásgátló rendszer legnagyobb előnye, hogy nem engedi, hogy a kerekeket állóra fékezze a vezető, ugyanis a csúszó kerekek nem képesek olyan hatékonyan lefékezni az autót. Ehelyett mindig tapadó kerekekkel történik a fékezés ezzel biztosítva a lehető legrövidebb fékutat a jármű számára.


Adapter, ajtóérzékelő kapcsoló, átkapcsoló szelep, ellenállás


Az adapterek hasonlóan a háztartásban használatos adapterekhez egy adott Volt meghatározottsággal működő elektromos hálózatot köt össze egy más Volt meghatározottsággal működő elektromos rendszerhez, illetve hálózathoz. Vagyis eltérő elektromos paraméterekkel rendelkező egységeket köt össze.
Az ajtóérzékelő kapcsoló hivatott arról gondoskodni, hogy az utastérben ajtónyitásra bekapcsoljon az utastér világítás, illetve a bezárás után egy meghatározott idő elteltével kikapcsoljon.
Az átkapcsolószelep a klímaberendezéssel rendelkező gépjárművek esetében a beáramló levegőt és a fűtést szabályozza. Pontosabban megfogalmazva lényegében ez a szelepfedél szabályozza az utastérbe áramló levegő hőmérsékletét.
Az különböző ellenállások segítségével oldják meg, hogy egy adott áramerősség és a feszültség egy meghtározott értéken működjön.

Féklámpa kapcsoló
Hőmérséklet jeladó
Kerékfordulatszám érzékelő


ESP jeladó, féklámpa kapcsoló, helyzetjelző kapcsoló, hűtőfolyadékszint érzékelő


Az ESP jeladó, vagy magyarul az elektromos menetstabilizáló rendszer jeladója, melynek a jármű menetstabilitásának fenntartásában van lényeges szerepe. Az Európai Unió terültén 2014 után már csak olyan új autókat lehet eladni, amelyek fel vannak szerelve ezzel a fontos biztonságtechnikai eszközzel. A féklámpa kapcsoló helyes működése elengedhetetlen a balesetmentes közlekedéshez.
A féklámpa kapcsoló a felelős azért, hogy abban a pillanatban kigyúljanak a féklámpák, amikor a vezető a fékre teszi a lábát. Célszerű sűrűn ellenőrizni, hogy jól működik-e! A helyzetjelző kapcsoló szintén elengedhetetlenül fontos a biztonságos közlekedéshez. A helyzetjelzőt talán nem kell külön bemutatni, az autó irányváltásait kötelező vele előre jelezni. Szintén célszerű akár minden nap ellenőrizni a helyes működését.
A hűtőfolyadékszint érzékelő szintén nagyon fontos feladatot végez, hiszen közvetve megakadályozza, hogy a motor túl hevüljön és akár teljesen tönkre mehessen. A hűtőfolyadék tartályban lévő szintet ellenőrzi folyamatosan.

Termékkategóriák