Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

Amit az NOx katalizátorokról tudni érdemes


Az autók káros anyagkibocsátása az elmúlt években egyre inkább lényeges kérdés volt, hiszen a környezet és a klímavédelem egyre nagyobb hangsúlyt kap. Ennek értelmében, és az egyre szigorodó EU szabványoknak köszönhetően az autók káros anyagkibocsájtását minimalizálni kell. A benzinmotoroknál ezt a feladatot a hármas hatású katalizátorok végzik, melyek λ=1 esetén működnek hatékonyan. A dízelmotorok esetében azonban ez a megoldás nem volt megfelelő, mivel általában ezek a motorok légfelesleggel működnek, vagyis az NOx csökkentésére ez a módszer nem alkalmas.

Ennek az az oka, hogy a kipufogógáz CO és HC tartalma a kipufogógáz oxigénjével fog reakcióba lépni, és nem a NOx oxigénjével. A CO és HC tartalom csökkentésére alkalmas ugyan egy oxidációs katalizátor, ugyanakkor az NOx csökkentésére már nem. Ahhoz, hogy a kipufogógáz NOx tartalmát lecsökkentsük, egy NOx-tároló katalizátorra van szükség. Természetesen a teljes káros anyagkibocsájtás lecsökkentéséhez szükség van az oxidációs katalizátorra, sőt, még egy részecskeszűrőre is, de egyelőre maradjunk az NOx koncentárció problémájánál és az NOx-tároló katalizátornál.


Mit mér az NOx szenzor?


Ahhoz, hogy az NOx-tároló katalizátor jól működjön, először is egy NOx szenzorra van szükség. Az NOx szenzor az NOx katalizátor után található, és a katalizátor telítődése után jelzi a motorECU-nak, ha nitrogén-oxid molekulákat érzékel a kipufogógázban. Ilyenkor az NOx-tároló katalizátor regenerálni fog, vagyis lebomlik az NOx nitrogénre és oxigénre. A regenerálás folyamatához dús keveréket járat a motor, hozzávetőleg két másodpercig, majd a motorterheléstől függően egy percig tart maga az NOx-tároló katalizátor regenerálása.

Az NOx szenzornak kettős funkciója van, nem csupán a nitrogén-oxidok mérésére szolgál, hanem a lamda-szonda funkcióját is ellátja, vagyis a három komponensre ható katalizátor monitorszondájaként is funkciónál. Ennek értelmében az NOx szenzor háromféle jelet szolgáltat: NOx-koncentráció, lambda (analóg), lambda (bináris). Ez a szenzor kulcsfontosságú a káros anyagkibocsájtás csökkentése szempontjából, hiszen ennek köszönhetően tudhatjuk meg, mikor van szükség regenerációra.


Az NOx katalizátor tisztítása


Az NOx katalizátor feladata, hogy eltárolja a nitrogén-oxid vegyületeket, de ez a tároló kapacitás nem végtelen. Ahogyan a nitrogén-oxid tárolási kapacitása csökken, úgy nő a NOx koncentráció a kipufogógázban. Amint meghaladja a megengedhető mennyiséget, az NOx szenzor jelez, és az NOx katalizátor regenerálása beindul. A regenerálás lényegében abból áll, hogy a nitrogénvegyületeket nitrogénné kell alakítani.

A tárolás és a regenerálás egymástól független folyamat, ugyanis mindegyik folyamat eltérő légviszonyokat igényel a motorban. Az NOx lebomlásához ugyanis légfelesleg nélküli állapotra van szükség, ezért is nem használható a hármas hatású katalizátor a nitrogén-oxidok lebontására. A NOx katalizátor regenerálása során az NOx vegyületek nitrogénné és oxigénné alakulnak, a katalizátor megtisztul, és újra képes eltárolni magába az NOx vegyületeket.

Termékkategóriák