Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

A kipufogógáz-visszavezető rendszer meghibásodásának legáltalánosabb oka a nem megfelelő minőségű üzemanyag használata. Ezen rendszert sokan AGR szelepnek, mások EGR szelepnek neveznek, de mind a két esetben ugyan arról a termékről van szó. Az AGR szelepek széles márkakínálatát találhatja meg a Fékmester kipufogórendszer és alkatrészei webáruházában és több kiváló márka közül is választhat akciós áron online áruházunkból. A nem megfelelő minőségű üzemanyagban olyan anyagok találhatok, melyek fokozzák a koromlerakódást és ettől a szelep idő előtt eltömődhet, beszorulhat.

Akár EGR szelep, akár AGR szelep mindig ugyan arról van szó, vagyis a kipufogógáz visszavezetésről. A kipufogógázok egy részét (max. 15%-át) a kipufogócsonkból kivezetik és a porlasztó mögött a keverékhez keverve visszavezetik a motorba. A hengerek a kipufogógáz visszavezetése következtében kevesebb tüzelőanyag-levegő keveréket kapnak. A visszavezetett kipufogógáz összetevői már nem vehetnek részt az égésben, így az égési hőmérséklet csökken, ennek következtében az égés során lényegesen kevesebb (max. 60%) nitrogén-oxid keletkezik. A kipufogógáz visszavezetése azonban nem csökkenti a CH- vegyületek és a szén-monoxid hányadát a kipufogógázban. A kipufogógáz visszavezetett mennyiségét lehetőleg pontosan kell adagolni, mert a kipufogógáz CH-és CO-hányada még nőhet is.

EGR SZELEP (AGR SZELEP)
EGR SZELEP (AGR SZELEP)
EGR SZELEP (AGR SZELEP)

Azokban az üzemállapotokban, amelyekben a motorba viszonylag dús keveréket vezetnek, viszonylag kevés nitrogén-oxid keletkezik, ezért ekkor a vezérlőegység csökkenti vagy megszünteti a kipufogógáz visszavezetést. A visszavezetés vezérlésére a kipufogócsőbe visszavezető szelepet szerelnek, a mely a visszavezetés mértékét a szívócsőnyomás, a motorfordulatszám és a motorhőmérséklet függvényében szabályozza.


Az AGR szelep meghibásodásának jelei:

- az üzemanyagfogyasztás megnövekedése.
- a motor teljesítményében csökkenés jelentkezik.
- az alapjárat alacsony fordulatszámon ingadozik.


Az AGR szelep meghibásodásának okai:

- az egyik legáltalánosabb ok a nem megfelelő minőségű üzemanyag használat. Az üzemanyagban található egyes anyagok fokozzák a koromlerakódást, így eltömítik a szelepet, vagy a szelep beszorulásához vezetnek.
- a helytelenül működő befecskendező miatt nem megfelelő üzemanyag-keverék jön létre. A szegény keverék miatt viszont emelkedik a kipufogógáz hőmérséklete, ami a szelep kiégéséhez vezet.
- a helytelen használatból, vagy karbantartásból fakadóan kiszakad a membrán.A Fékmester kipufogórendszer és alkatrészei online webáruházában megtalálhatja a legjobb AGR szelep márkákat, mint pl. PIERBURG, VALEO, HELLA, WAHLER, JAPANPARTS, METZGER, NRF

Termékkategóriák