Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

Kipufogórendszer és alkatrészei

 

A kipufogórendszer és alkatrészei felelősek a belső égésű motor működése közben keletkezett égéstermékek kivezetésére. A kipufogórendszer része a hátsó kipufogódob, középső kipufogódob, kipufogócső, katalizátor és több modellnél alkalmaznak flexibilis tagokat is. A mai modern autókban az egyre szigorúbb környezetvédelmi szabályoknak köszönhetően megjelentek az AGR szelepek, lambda szondák, részecskeszűrők. A kipufogórendszer minden elemét megtalálja webáruházunkba autóhoz rögzítve.

Keresse ki az autójához megfelelő Kipufogórendszer és alkatrészei csoportba tartozó alkatrészeket:

Kipufogórendszer és alkatrészei


A kipufogó és az azzal kapcsolatban álló alkatrészek feladata az autó motorjából származó égéstermékeket a lehető legkisebb mértékben káros módon a szabadba kivezetni. A korszerű autókon katalizátor segíti elő, hogy a szabadba kerülő égéstermékben minél kevesebb legyen a káros anyagok koncentrációja.

A kipufogó és alkatrészei

Kipufogó bilincsek, csőkapcsolók, első dob

A kipufogó bilincsek, vagy csak bilincsek a legtöbbször a csövek rögzítésre szolgálnak, jelen esetben a kipufogó csöveit rögzítik a gépkocsi alvázához.
A csőkapcsoló bilincsek feladata a különböző kipufogó csövek összekötése, az alvázhoz való rögzítése. A csőkapcsoló bilincsek olyképpen vannak kialakítva, hogy könnyen szétkapcsolhatóak legyenek a szerelések kapcsán.
Első dobnak hívjak azt a legelső nagyobb kiszélesedését a kipufogó rendszernek, ami a gépjármű motorjához a legközelebb található, és elsődleges feladata, hogy a motorból származó zajokat, illetve nagyobb hanghatásokat lecsökkentse, csillapítsa.
A flexibilis cső azt a feladatot oldja meg, hogy a motor rezgése, bármilyen mozgása ne kerüljön át a kipufogó rendszerre, esetlegesen tönkretéve azt. Ha a flexibilis cső meghibásodik, az egyre erősödő zajjal jár, csövek törhetnek el, és a motornak sem tesz jót, ha lekapcsolódik a kipufogó rendszerről.


Hátsó dob, hővédő lemez, katalizátor


A hátsó dob a legvégső, illetve legutolsó eszköz arra a kipufogó rendszerben, hogy a motorból származó zajokat, kellemetlen hanghatásokat a lehető legkisebbre csökkentse. Mindazonáltal a kipufogó gáz hőjét is elfogadható mértékre kell csökkenteni ahhoz, hogy a szabadba kerüljön.
A kipufogó hővédő lemez az alváztól határolja el a nagyon meleg első- középső és hátsó dobot, meghibásodás esetén ritkán javítják, inkább cserélik.
Katalizátor nélkül mai korszerű autót kiadni már nem is lehet, feladata, hogy a törvényben foglaltaknak megfelelő mértékre csökkentse az égés termékben, illetőleg kipufogó gázban található káros anyagok mértékét.
A kipufogó bilincs a gépkocsik alvázához kell rögzítse a kipufogó csövet oly módon, hogy az erős rezgéseknek teljes mértékben ellenálljon.
A kipufogó csonk tömítés a henger és a kipufogó csonk találkozásánál nem engedi, hogy a nagy nyomással rendelkező kipufogó gáz kiszökhessen a szabadba.

Bosal kipufogó rendszer


Kipufogó cső, kipufogó könyök, középső dob


Kipufogó cső többféle van, a dízel kipufogó például különbözik benzines társaitól. Vásárolhatók kifejezetten hangolt változatok is, ahol a dobbal együtt a tuning rajongók számára divatos hangot adó kipufogó rendszereket biztosítanak.
A kipufogó könyök feladata, hogy a motor hengereihez kapcsolódva összegyűjtse a tűzforró kipufogó gázokat, és azokat egyetlen kipufogó csőbe vezesse.
Talán nem árulunk el nagy titkot, ha azt mondjuk, hogy a kipufogóvég az egész kipufogó rendszernek a legutolsó eleme. Tulajdonképpen ezt láthatjuk szabad szemmel az autók hátuljánál.
A középső dob a három kipufogó dob közül a motortól számítva második helyen, középen található. Legfontosabb feladta az emberi fülnek kellemetlen zajok semlegesítése, főként ezért is van legtöbbször zajcsökkentő üveggyapottal kibélelve.

Kipufogórendszer és
alkatrészei kategóriához
kapcsolódik

AGR modul
AGR szelep
AGR szelep
AGR szelep tömítés
Átkapcsolószelep kipufugó fedél

TOP 5 kipufogó
alkatrész

W81267
W22693
W81252
W22345
W22511
Kapcsolat
4028, Debrecen, Sámsoni u. 16/B.
Telefon: +36 30 9264 160
Telefon: +36 20 9150 340
Telefon: +36 70 3705 259

H: 9:00-17:00 , K-P: 8:00-17:00
info@fekmester.hu
Fekmester.hu a facebookonFekmester.hu a facebookon