Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat
Gyártó választás -

Lambda szonda keresés

<< Vissza

A mai modern autók kipufogógáz-kezelő rendszerében legalább két lambda szonda található. A lambda szonda széles márkakínálatát találhatja meg a Fékmester kipufogórendszer alkatrészek webáruházában és több kiváló márka közül is választhat akciós áron online áruházunkból. A szabályzó szonda katalizátor előtt, míg a diagnosztizáló szonda a katalizátor után helyezkedik el. A szabályzó szonda a megfelelő keverékképzést biztosítja, míg a diagnosztizáló szonda elsősorban a katalizátor hatékonyságát ellenőrzi. A lambda szonda meghibásodásának a jelei: megnövekedett a fogyasztás, alapjárati probléma, katalizátor nem megfelelő működése.

A(z) Lambda szonda kikereséséhez a következő lépéseket kell követni. A pontos kereséshez kérem menjen végig az összes lépésen!
VÁLASSZ A LENTI 47 GYÁRTÓ KÖZÜL
Lambda szonda

A lambda szondák szélsőséges körülményeknek vannak kitéve. A megfelelően működő lambda szonda jelenti a megbízható motorműködést, ennélfogva pedig az üzemanyag-takarékosság, a kis károsanyag-kibocsátás és a megfelelő kipufogógáz-értékek elérésének alapját.
A lambda szondát mérőérzékelőként a katalizátor előtt szerelik a kipufogócsőbe. A szonda a kipufogógáz összetételétől függő feszültségjelet ad az elektronikus vezérlőegységnek, amely a feszültségtől függően úgy változtatja a befecskendező rendszer befecskendezési idejét, hogy a keverék összetétele λ=1 levegőaránynak feleljen meg. A módosított keverék összetétel következtében kedvezően változik a kipufogógáz összetétele.

LAMBDA SZONDALAMBDA SZONDALAMBDA SZONDA


A lambda szonda szerkezete és működése
A szondában gázt át nem eresztő kerámiatest van, amelyet kívül és belül gázt áteresztő platinaréteg borít. A külső platinaréteget porózus kerámiaréteg fedi, hogy védje az égési maradványok által okozott szennyeződéstől. A kerámiatestet több réssel ellátott fémcső is védi ütődések ellen. A szonda külső felülete a kipufogógázzal érintkezik, a platinaréteg közvetítésével a lambda szonda házához kapcsolódik a villamos hálózat negatív sarka. A szonda belső felülete a külső levegővel áll kapcsolatban, ez a belső platinaréteg szolgáltatja a szonda feszültségét, aminek értéke a kipufogógáz oxigéntartalmától függ.

Az oxigénszonda feszültsége a kipufogógáz oxigéntartalmától függ. A kipufogógázban dús keverék esetén is van maradék oxigén, pl. λ=0,95 értéknél még 0,2…0,3 térfogatszázalék. Az oxigénszonda kerámiaanyaga kb. 300 C felett alkalmassá válik oxigénionok vezetésére. Az oxigénszonda levegő- és kipufogógáz oldalán az eltérő oxigénkoncentráció hatására az egymástól szigetelt fémfelületek között elektromos feszültség, úgynevezett szondafeszültség keletkezik.


A szondafeszültség szegény keveréket jelent ha λ>1, és dús keveréket ha λ<1 értéket ér el. A szondafeszültség a kipufogógáz oxigéntartalmán kívül a kerámiatest hőmérsékletétől is függ, mivel az oxigénionokra vonatkoztatott vezetőképessége a hőmérséklettel nő. 300 C-nál kisebb hőmérsékleten a vezérlőegység nem is veszi figyelembe a szonda jelét.
Ezért, hogy az oxigénszonda a motor indítása után a lehető leggyorsabb idő alatt elérje a 300 C minimális hőmérsékletet, a szonda fűtőelemet is tartalmaz, amely a kerámiatestet már 20…30 s-mal az indulás után a szükséges hőmérsékletre melegíti. A motor működése közben a fűtőelem az optimális működési hőmérsékleten tartja a szondát.


BOSCH LAMBDA SZONDA
BOSCH lambda szondák
A Bosch találta fel a lambda szondát, és jelenleg a lambda szonda világszinten első számú beszállítója. Az évente legyártott hozzávetőleg 45 millió szonda hűen mutatja a Bosch birtokában lévő komoly gyártási szakértelmet. Ezért sem meglepő, hogy a legtöbb járműgyártó a Bosch szondáiba helyezi bizalmát. 1976-ban kezdődött meg a Bosch lambda szondák sorozatgyártása. Ennek előzményét az USA-ban megjelent szigorú emissziós szabályozások jelentették. A 3-utas katalizátorral együtt a szonda tette lehetővé a levegő-üzemanyag keverék szabályozását. 1993 óta a planár érzékelőket tekintik csúcstechnológiának: ezen szondák hamar üzemkésszé tehető, és így már a hidegindítási fázisban szabályozza a kipufogógázt. A Bosch oxigén szondái valamennyi járműhez kaphatók. Hosszú élettartamuk, tökéletes működésük és optimális motor kompatibilitásuk révén egyszerűen verhetetlenek. A lambda szondák nagymértékben járulnak hozzá, hogy a járművezető pénzt takaríthasson meg és óvni tudja a környezetet is.

NGK / NTK LAMBDA SZONDA
NGK/NTK lambda szondák
Az NGK/NTK a világ egyik legnagyobb beszállítója és gyártója az lambda szonda érzékelőknek (oxigénérzékelőinek). A legmagasabb minőség és tartósság érdekében előállított precíziós NTK szondák ma szinte minden közúti járműhez elérhető. Az NTK szonda kettős bevonatú platina réteget tartalmaz a nagyobb élettartam érdekében. A háromlépcsős réteg védi a szennyeződéstől. A gyors fűtési ideje csökkenti a károsanyag-kibocsátást és javítja az üzemanyag-fogyasztást.
Az NGK/NTK univerzális lambda szondáiról itt tájékozódhat.

DENSO LAMBDA SZONDA
DENSO lambda szondák
A DENSO a lambda szonda fejlesztésével kezdett el megjelenni a járműiparban. Az érzékelő alapvető feladata a levegő-üzemanyag keverék nyomon követése alapjáraton, mérsékelt gyorsulás és körutazás körülmények között. Erős gyorsulás mellett az oxigénérzékelő "nyitott hurokba" kerül, ami alapvetően azt jelenti, hogy a motorvezérlő számítógépes rendszer figyelmen kívül hagyja az oxigénérzékelőt. Ahogy az autóipar folyamatosan javítja szabványait, a DENSO lépést tart a mérnöki fejlesztésekkel, hogy megfeleljen az ipar igényeinek.

10 Termék az Lambda szonda kategóriában
Legnépszerűbb termékeink a Lambda szonda kategóriában. Itt talál egy áttekintést Lambda szonda cserealkatrészeinkről, melyek beszerezhetők csaknem minden autótipushoz, különböző gyártóktól.
Lambda szonda
Cikk megjegyzés::
BOSCH Lambda szonda
Cikkszám::
0258986602 @6

Lambda szonda
Cikk megjegyzés::
DELPHI Lambda szonda
Cikkszám::
ES20231-12B1 @6

Lambda szonda
Cikk megjegyzés::
FACET Lambda szonda
Cikkszám::
10.7343 @6

Lambda szonda
Cikk megjegyzés::
PIERBURG Lambda szonda
Cikkszám::
7.02604.56 @6

Lambda szonda
Cikk megjegyzés::
DENSO Lambda szonda
Cikkszám::
DOX-0116 @6

Lambda szonda
Cikk megjegyzés::
DENSO Lambda szonda
Cikkszám::
DOX-0109 @6

Lambda szonda
Cikk megjegyzés::
VERNET Lambda szonda
Cikkszám::
LS040041 @6

Lambda szonda
Cikk megjegyzés::
DELPHI Lambda szonda
Cikkszám::
ES10760-12B1 @6

Lambda szonda
Cikk megjegyzés::
DENSO Lambda szonda
Cikkszám::
DOX-0119 @6

Lambda szonda
Cikk megjegyzés::
MAXGEAR Lambda szonda
Cikkszám::
59-0072 @28

Tetszett? Oszd meg ismerőseiddel!
Kapcsolat
4028, Debrecen, Sámsoni u. 16/B.
Telefon: +36 30 9264 160
Telefon: +36 20 9150 340
Telefon: +36 70 3705 259

H: 9:00-17:00 , K-P: 8:00-17:00
info@fekmester.hu
Fekmester.hu a facebookonFekmester.hu a facebookon