Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

LAMBDA SZONDA

A lambda szondát mérőérzékelőként a katalizátor előtt szerelik a kipufogócsőbe. A szonda a kipufogógáz összetételétől függő feszültségjelet ad az elektronikus vezérlőegységnek, amely a feszültségtől függően úgy változtatja a befecskendező rendszer befecskendezési idejét, hogy a keverék összetétele λ=1 levegőaránynak feleljen meg. A módosított keverék összetétel következtében kedvezően változik a kipufogógáz összetétele.

LAMBDA SZONDALAMBDA SZONDALAMBDA SZONDA


A lambda szondában gázt át nem eresztő kerámiatest van, amelyet kívül és belül gázt áteresztő platinaréteg borít. A külső platinaréteget porózus kerámiaréteg fedi, hogy védje az égési maradványok által okozott szennyeződéstől. A kerámiatestet több réssel ellátott fémcső is védi ütődések ellen.

A szonda kerámiaanyaga kb. 300 C felett alkalmassá válik oxigénionok vezetésére. A szonda levegő- és kipufogógáz oldalán az eltérő oxigénkoncentráció hatására az egymástól szigetelt fémfelületek között elektromos feszültség, úgynevezett szondafeszültség keletkezik.

LAMBDA SZONDALAMBDA SZONDALAMBDA SZONDA


A szondafeszültség szegény keveréket jelent ha λ>1, és dús keveréket ha λ<1 értéket ér el. A szondafeszültség a kipufogógáz oxigéntartalmán kívül a kerámiatest hőmérsékletétől is függ, mivel az oxigénionokra vonatkoztatott vezetőképessége a hőmérséklettel nő. 300 C-nál kisebb hőmérsékleten a vezérlőegység nem is veszi figyelembe a szonda jelét.
Ezért, hogy a lambda szonda a motor indítása után a lehető leggyorsabb idő alatt elérje a 300 C minimális hőmérsékletet, a szonda fűtőelemet is tartalmaz, amely a kerámiatestet már 20…30 s-mal az indulás után a szükséges hőmérsékletre melegíti.
Cégünk által forgalmazott lambda szonda márkák:
NGK, DENSO, BOSCH, FACET, MOBILTRON, BLUE PRINT
Ezt a termékünket keresse webáruházunkban itt:
Lambda szonda

Kapcsolódó termék
Első kipufogódob
Hátsó kipufogódob
Középső kipufogócső
Középső kipufogódob
Kipufogófelfüggesztő gumi
Tömítés
Katalizátor

Szerző: László István - Fekmester.hu ®
<< vissza
Kapcsolat
4028, Debrecen, Sámsoni u. 16/B.
Telefon: +36 30 9264 160
Telefon: +36 20 9150 340
Telefon: +36 70 3705 259

H: 9:00-17:00 , K-P: 8:00-17:00
info@fekmester.hu
Fekmester.hu a facebookonFekmester.hu a facebookon