Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

Mi az a lambda szonda? Mik a leggyakoribb problémák?


A modern járművek hatékonyságát és kifinomultságét az elektronikus motorkezelő rendszerek, például a vezérlőegység dolgozza fel, azonban pont ugyanilyen fontossággal bír a lambda szonda is, mivel az elemek megfelelő működéséhez szükség van a hozzá hasonló érzékelőkre és mérőrendszerekre, amelyek több paraméterről nyújtanak információt. A pontos mérések nélkül gyorsan gondban lennénk, és többször kéne a szervizbe járkálni, a saját biztonságunkról és egészségünkről nem is beszélve.

Lambda szonda
Lambda szonda
Lambda szondaA lambda szonda szerepe


Az egyik létfontosságú elem, ami a motorháztető alatt található, az a lambda szonda, amely az oxigén koncentrációjának a méréséért felelős, hogy a motor és az égési folyamat során a levegő és az üzemanyag keveréke mindig tökéletes legyen. A belső égésű motorok finomításával a lambda szonda egyre fontosabbá vált, hogy az elektronikus vezérlő egység a körülményektől függően a lehető leghatékonyabban tudja kezelni az égést.

Ez az elem a jármű kipufogó csatornájában helyezkedik el, és a kipufogógázokban lévő oxigén mennyiségének mérésével határozza meg az értékeket. Az optimális égés érdekében a levegő üzemanyag keverékének meg kell felelnie egy pontos aránynak, amit a sztöchiometria ad meg. Érthetően talán a következők szerint tudjuk megfogalmazni. Egy benzinmotor esetében minden egyes gramm üzemanyagra 14,7 gramm levegőt kell elégetni. Ennek az aránynak különösen pontosnak kell lennie a katalizátorral rendelkező motorokban, különben a benne levő szénhidrogének túlzott oxidációja fog bekövetkezni.

Ahhoz, hogy a lambda szonda képes legyen mérni az oxigént, elengedhetetlen, hogy a hőmérséklet elérje a 340 fokot.


Lambda szonda fajtái


A piacon általában kétféle szonda típussal fogunk találkozni.

  • Bináris: keskeny sávnak is nevezik, kevésbé precíz és ezért olcsóbb is.
  • Lineáris: szélessávúnak is hívják, pontosabban mér és drágább.


A lambda szonda fő célja a kipufogógázban lévő oxigén mérése, de ez két különböző funkció teszi lehetővé.

  • Mérésérzékelő: a szonda szabályozza levegő oxigén mennyiségét, mielőtt a gázok megérkeznének a katalizátorba.
  • Információs mechanizmus: a mérés befejezése után az adatokat elküldi a vezérlőegységnek, hogy a levegő üzemanyag keverék beállításával ennek megfelelően járhasson el.


Lehetséges hibák


Járművünk bármely más részéhez hasonlóan a szonda egy adott pillanatban meghibásodhat, ami általában a motor teljesítményének a csökkenését, megnövekedett fogyasztást vagy akár instabil alapjáratot is eredményezhet. Ennek az oka, hogy a szonda létfontosságú a motor működéséhez.

  • Ha a levegő-üzemanyag keverék ritka, sovány, akkor több oxigén van benne, ami kevesebb fogyasztást jelent, ugyanakkor kevesebb energiát és nitrogén-oxidot bocsát ki. Ilyenkor megnő a robbanásveszély kockázata is.
  • Ellenkező esetben, ha a keverék dús, vagy gazdag, akkor oxigénhiány van, és az üzemanyag nem marad úgy, ahogy kellene. Noha nagyobb energiát biztosít, de növeli a fogyasztást, és több korom keletkezik a kipufogógázban, emellett a széndioxid kibocsátás is magasabb lesz.


Ha össze akarnánk foglalni, akkor a lambda szonda meghibásodása mindig negatív hatással lesz a motor teljesítményére és fogyasztására is.

Fekmester.hu ®
Termékkategóriák