Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat


Szeretnénk tudni, hogy melyik fékbetétet a legjobb megvásárolni az autónkhoz, teherautónkhoz, vagy terepjárónkhoz?

Minden modern járműnél, a megállás a fékektől függ, és általában mind a négy kerék tárcsafék rendszerrel van felszerelve, viszont ahhoz, hogy a legjobb fékbetétet válasszuk ki, szükségünk lesz némi utánajárásra, és útmutatóra, ami a segítségünkre lesz.

A legfontosabb teendő, a legjobb fékbetétek kiválasztása. Ahhoz, hogy ezt megtegyük, döntsük el, hogy mit keresünk. Ha az ár az egyetlen kritérium, amit őszintén remélünk, hogy nem, akkor ne olvassunk tovább, egyszerűen vásároljunk a legalacsonyabb áron. Ha minőségi alkatrészt szeretnénk, akkor ne a költségvetés határozza meg a döntésünket.

Először is, ha európai autót vezetünk, az új fékbiztonsági szabályzatok, melyek a fékeket tesztelik az autókon, és aminek a jelöléseit a betétek hátulján láthatjuk, útmutatást fognak adni a legjobb fékbetétek kiválasztásához. Az Egyesült Államok piacán lévő olyan osztályozó rendszert használnak, ami súrlódást osztályozó betűket vagy FMSI számokat alkalmaz, így bizonyos fokú útmutatást kapunk a fékbetétek hátulján lévő súrlódási betűkódok segítségével.

A legtöbb Amerikában és Ázsiában épült autót, a gyár E vagy F osztályú fékbetéttel látta el, ami nem feltétlenül a legjobb választás, teljesítmény szempontjából. Éppen ezért váltanak G osztályúra, így kezdetben jobban fog a fék, valamint a teljesítményszintje is némileg emelkedik. Az FMSI osztályozó betűi, csak egy súrlódási mutató, amely nem jellemzi a „forgatónyomatékot”. A nagyobb súrlódású fékbetétek több fékport termelhetnek, és sokkal gyorsabban elkophatnak.

Tehát, kompromisszumot kell kötnünk, a legjobb fékbetétek kiválasztásánál, az alapján, hogy milyen igényeink vannak, mit várunk a fékektől, milyen a vezetési stílusunk, illetve, hogy hol fogjuk használni a járművünket.

Van egy régi közmondás, ami szerint, „Ne a dobozt vásárolja meg, hanem a terméket”. A számos szabvány iránymutatása, a gyártó jó híre, hogy hol vannak a létesítményeik, ezek mind olyan dolgok, amelyek segítenek a választásban. Keressünk olyan gyártókat, akik rendelkeznek olyan minősítéssel, mint az ISO 9000, ők mind tisztességes forgalmazói a fékbetéteknek.


Hasonló témával foglakozó cikkeinket megtalálhatja itt:
A kormánykerék remegése
Fékremegés
Hogyan oldjuk meg a fékrázását véglegesen?
Mi az a fékgyengülés?
Pro Cut Esztergálás
Repedés, vagy hajszálrepedés a féktárcsa felületén?
Mi az a fékpor, és mi okozza?
Gőzzár a fékfolyadékban
EBC első fékbetétek
Autó Fékek - 1. rész
Hogy koptasd be az új fékeidet utcai/városi használatra?
Kerámia fékbetétek!!!???
Hogyan készülnek a fékek?
Legjobb fékbetétek - 2. rész
Visszajelzések, észrevételek a fékbetétekről
Zaj a hátsó féknél

Fekmester.hu ®
Termékkategóriák