Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat


A fékek kétségkívül a legfontosabb részei a járműnek, de ezek átvizsgálását és karbantartását gyakran figyelmen kívül hagyjuk. Amikor a fékeket szervizeljük, mindig akkor cselekszünk a legjobban, ha a lehetőségeinkhez mérten, a legjobb fajta fékbetéteket válasszuk a cseréhez. Sokféle összetételű fékbetét kapható a piacon, ami számos szabvány és előírás szerint készül, illetve kódszámokkal van ellátva.

Az egyik módja, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy melyik fékbetét a legjobb az autónkba, ha megnézzük az FMSI súrlódási szintkódot, mely egy közös értékelési módszer, amit elsőként az USA-ban, és most már a világ bármely részén használnak.

Ebben az osztályozó rendszerben, betűkkel tüntetik fel a névleges súrlódási szintjét a fékeknek, amelyek összetételük alapján E-től H-ig terjednek. A legjobb fékbetétek azok, amelyek magasabb betűosztályzatot kapnak.

A motorkerékpár iparban gyakori, hogy az összes fék, egy G vagy H súrlódási kódot kap, míg az autóipar területén a legjobb fékek a G osztályba tartoznak, ugyanis nem lehetnek ennél magasabb szinten. Ez nem azt jelenti, hogy azok a fékbetétek, amelyek az E vagy F osztályhoz tartoznak rosszak, hanem a betűk kategóriájának van egy nagyon különleges oka, olyan, mint egy útmutató, mellyel a vásárlók könnyen ki tudják választani a számukra legjobb fékbetétet. Ha az autód E vagy F minősítésű fékbetéttel van szerelve, és kicseréled G osztályúra, akkor erősebb lesz a fékhatásod.

A besorolási betűk megtalálhatóak a fékbetétek hátulján, és általában két betűből állnak, mint például GF vagy FF vagy EE. Az első betű a névleges súrlódási szintet jelöli, ahol a fékek még hidegek, míg a második, a várható fékhatást mutatja üzemmeleg fékek esetén.

Sok fékbetét beszállító nem is ismeri ezeket a fokozatokat, és ezt ügyesen kijátszhatjuk azzal, ha megkérjük őket, hogy hadd nézzük meg a betéteket, amit el akarnak nekünk adni. Ha nem rendelkezik súrlódási fokozattal, az első teendő, hogy ne vegyük meg, hiszen ezek a fékek biztosan nem teszteltek.

Európában, van egy új fékbiztonsági szabályozás, amely ECE R 90 néven ismert, ami alapján azok a fékbetétek, melyek nem teszteltek, és nem felelnek meg ezeknek a szabályoknak, valamint a teszt kritériumainak, azokat jelen pillanatban illegális értékesíteni. Még a jó fékbetéteket is érdemes ellenőriztetni az európai járműveknél, mert ezeknél mindig magasabb súrlódási kategóriájú a betétek összetétele, és ha kicseréljük alacsonyabb szintűre, akkor lényegesen csökken a fékhatás.


Hasonló témával foglakozó cikkeinket megtalálhatja itt:
A kormánykerék remegése
Fékremegés
Hogyan oldjuk meg a fékrázását véglegesen?
Mi az a fékgyengülés?
Pro Cut Esztergálás
Repedés, vagy hajszálrepedés a féktárcsa felületén?
Mi az a fékpor, és mi okozza?
Gőzzár a fékfolyadékban
EBC első fékbetétek
Autó Fékek - 1. rész
Hogy koptasd be az új fékeidet utcai/városi használatra?
Kerámia fékbetétek!!!???
Hogyan készülnek a fékek?
Legjobb fékbetétek - 1. rész
Visszajelzések, észrevételek a fékbetétekről
Zaj a hátsó féknél

Fekmester.hu ®
Termékkategóriák