Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

Többet fogyaszt az autó? Lehet, hogy a levegőszűrő a baj


A levegőszűrő fontosabb elem, mint hinnénk. Az emberek általában a szervizbe mennek a cserére, pedig gyakran mi is meg tudjuk oldani ezt a problémát. A levegőszűrő pont azok közé az alkatrészek közé tartozik, aminek a cseréje pár ezer forintból megúszható, miközben az egészségünk múlik rajta. Nem feltétlenül kell a nagy boltokban vásárolni, hanem ma már akár online is beszerezhetjük.

A felszerelése nagyon egyszerű, akkor is meg tudjuk valósítani, ha amúgy nem vagyunk nagy ezermesterek. Általános szabály, hogy nincs szüksége se speciális eszközökre, se sok időre, csak fényre, csavarhúzóra és pár szabad percre.

Levegőszűrő
Levegőszűrő
LevegőszűrőA levegőszűrő feladata


Régen nem használták a levegőszűrőt a motorokban, mert a szívórendszer nagyon egyszerű volt, de mégis megjelent 1915-ben. Ma már tudjuk, hogy motor működéséhez mindig levegőre is szükség lesz. Ez keveredik üzemanyaggal, amit vagy a gyújtógyertya, vagy a kompresszió robbant be.

Ahhoz, hogy a motor hatékonyan működjön a szükséges levegőnek a lehető legtisztábbnak kell lennie. Mivel a külső levegő tele van porral és más apró szemcsékkel, ezért ezt valahogyan szűrni kell. Persze, nemcsak a kis méretű szennyeződésekre kell gondolnunk, a szűrő cseréjénél könnyen megesik, hogy találunk majd cigaretta csikket vagy madártollat is. Akkor miért várnánk meg, amíg teljesen piszkos nem lesz?


Hol található?


A levegőszűrő a motor szívócsatornájához csatlakozik. Általában téglalap alakú, és porózus, papírszerű anyagból készül. Általánosan elmondható, hogy cellulózból, habokból és pamutból is gyárthatják. Mindezt egy olyan szilikonok belül teszik, amit úgy terveztek, hogy ne kerüljön érintkezésbe a szívórendszer anyagával, ezáltal pedig légzáró rendszer jön létre. A motorba áramló levegőnek nincsen más útja, muszáj végighaladnia az előtte álló szűrőn.


Miért kell cserélni?


Szükség van a rendszeres cserére, mert nemcsak a tisztításban segít, hanem fontos szerepe van az üzemanyag fogyasztásban is. A piszkos szűrő nem teszi lehetővé a megfelelő légáteresztést, ezért megváltoztatja a gyártó által tervezett és az elektronika által megkövetelt ideálig égéskeveréket. Ha a levegő és a porított üzemanyag keveréke nem megfelelő, mert a levegőt nem megfelelően szűrik, vagy a légszűrő nem engedi át a szükséges oxigént, akkor a fogyasztás mindig növekedni fog.

Az is fontos tényező, hogy a rendszeres cserével a motor élettartamát is növelhetjük. Néhány régi, és szinte az összes új generációs motor nagyon érzékeny és szigorú tűréshatárokkal rendelkezik. Ha a szűrés nem megfelelő, akkor idővel szemcsék és hamu fog megjelenni, amelyek az alkatrészek kopásához is hozzájárulnak.

A jó állapotú légszűrő előnyei:

  • Helyes légáramlás
  • Helyes légellátás
  • 99%-kal javul a levegő minősége
  • Nagyobb ellenállás a magas hőmérséklettel szemben
  • Kevesebb a meghibásodás kockázata


A piszkos vagy sérült légszűrő következményei:

  • Az üzemanyag fogyasztás nő
  • Veszít az autó kapacitásából
  • A belső alkatrészek idő előtt kopnak
  • Nagyobb szennyeződés


Mikor kell cserélni?

A csere sok tényezőtől is függhet. Általános szabály, hogy 15.000 kilométerenként, vagy évente egyszer új levegőszűrőt kell venni.Fekmester.hu ®
Termékkategóriák