Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

Milyen gyújtógyertyát válasszak?


A gyújtógyertya az autónk egyik legegyszerűbb alkatrésze, ennek ellenére fontos feladatot lát el. A gyertya feladata lényegében annyi, hogy megadja a szikrát, amely beindítja az autót, vagyis, ha nincs gyújtógyertya, az autó bizony nem fog elindulni. A gyújtógyertya, mint ahogy az autó többi alkatrésze, sem öröklétű. Vagyis előfordulhat, hogy cserére lesz szükség. Adja is magát a kérdés, hogy melyiket vegyem? Régen nem volt túl nagy kunszt a gyertyacsere. Az ember elment a legközelebbi alkatrészboltba, bediktálta az autója adatait (márka, típus, évjárat), és már a kezébe is nyomták a megfelelőt.

Az alap manapság is ugyanaz, olyan gyertyát kell vennünk, ami kompatibilis az autónkkal, különben gond lesz a gyújtással. A technológiai fejlődés azonban ezt az alkatrészt is elérte, és napjainkban már nem csak hagyományos gyújtógyertyát kapni, hanem különleges fajtákat, sőt tuning gyertyát is. Kérdés: valóban szükség van rájuk? A hagyományos gyertyával villogni ugyan nem tudunk majd a haverok előtt, viszont bármelyik alkatrészboltban és webshopban beszerezhetjük, ráadásul tartós, megbízható és hosszú életű lesz.

Gyújtógyertya
Gyújtógyertya
GyújtógyertyaMit tud egy különleges gyújtógyertya?


Míg a hagyományos gyújtógyertyák ezüst- vagy platinaelektródás darabok, addig a különleges gyújtógyertyák már egészen másfajta anyagokból készülnek. Nem is olyan rég kezdetett elterjedni kifinomultabb, ritka földfémeket használata, így kerültek forgalomba az ittrium- és az irídiumelektródás gyújtógyertyák. Persze a kérdés az, hogy ennek csak menőségi okai vannak, vagy valóban jobbak ezek az anyagok a hagyományos megoldásoknál? A válasz az, hogy egyáltalán nem véletlen vagy divat az új alapanyag megjelenése.

A szakemberek és az autótulajdonosok körében is nagyon népszerű a különleges gyújtógyertyák használata, mivel kiváló vezetőtulajdonság és hosszú élettartam jellemzi őket. A vezetőképesség pedig az autó teljesítményveszteségével függ össze, vagyis minél jobban vezet egy földfém, a veszteség annál kisebb, a szikra pedig annál erősebb. Ezek az újfajta gyertyák a modern autók nagyobb terhelését is jobban bírják, és sokkal ritkábban égnek be, mint hagyományos társaik. Az élettartamukra sem lehet panasz, szóval a különleges gyújtógyertyák nem véletlenül különlegesek.


Vagány, de kell is? Avagy a tuning gyújtógyertyák


A legmenőbben persze a tuning gyertya hangzik, aminek már a nevével is villogni lehet barátok előtt, de vajon a teljesítményével is? Aki már rohanna a boltba tuning gyertyát venni, az jobb, ha tisztában van vele, hogy még a hagyományos gyertyákhoz képest is jóval szerényebb élettartammal bír egy tuning gyertya. Míg egy ezüst- vagy platinaelektródás fajta 90-120 ezer kilométer után szorul cserére, addig a tuning gyertya körülbelül ennek csak a felét bírja. Emellett nincs is minden autótípusnak megfelelő tuning gyertya.

Természetesen azért többről van szó, mint, hogy menő hangzása van a tuning szónak. Vannak előnyök, melyeket azért érdemes megfontolni. A tuning gyertyák a lapos elektródával rendelkeznek, vagyis nincs térbeli kiterjedésük. Ennek köszönhetően a szikrateret sem árnyékolják be a gyújtógyertya, vagyis a szikra a legoptimálisabb helyen fog képződni, amivel növelni tudjuk az autó teljesítményét.Fekmester.hu ®
Termékkategóriák