Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

Így cseréljünk gyújtógyertyát


A gyújtógyertya fő feladata az, hogy a transzformátorban keletkező elektromos áramot az égéstérbe vezesse, és átalakítsa nagyfeszültségű elektromos szikrává, amely megkezdi az égést. Ha röviden akarnánk kifejezni, akkor elég annyit mondani, hogy a feladata a levegő-üzemanyag keveréknek a begyújtása. Minden benzinmotort egyik fő eleme, mivel nélküle nem is tudnánk elindulni.

A járművekben több henger is található, benne az üzemanyag keverékkel. Általában mindegyik hengerben vagy egy gyújtógyertya a megfelelő vezetékkel, bár vannak olyan motorok is, ahol hengerenként két gyertya van. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor elmondhatjuk, hogy a leggyakoribb az, amikor az autó négy darab gyújtógyertyával rendelkezik, mivel Magyarországon a járművek legnagyobb része négyhengeres. A gyertyának köszönhetően elérik a motor megfelelő működéséhez szükséges szikrát, így megkapja azt a mechanikai erőt, amelyet a főtengely, majd a sebességváltó továbbít, így kapjunk meg az autó kerekeinek mozgását.

Gyújtógyertya
Gyújtógyertya
GyújtógyertyaMikor kell cserélni?


Figyelembe kell venni, hogy minden motornak megvan a maga gyújtógyertyájának a típusa, ezért nem tehetünk bármilyet a motorba, mivel később befolyásolja a működését. Ráadásul a kilométerek megtétele után is elhasználódnak, tehát arra is mindig kell figyelni. Az a jó, ha az összes gyertyát kicseréljük egyszerre, hogy megelőzzük a későbbi problémákat. Ha rossz állapotban vannak a gyújtógyertyák, akkor az autó motorja nem megfelelően működik majd, és ezért a fogyasztás is az egekbe szökhet.

A gyújtógyertya élettartama nagyjából 40.000 kilométer, attól függően, hogy mennyi az elektródák száma, azonban léteznek olyanok is, amik kétszer annyi utat is túlélnek, bár ezek platinából vannak, és lényegesen többe kerülnek.


A gyújtógyertya hibái


A hibás gyújtógyertya többféle tünetet is okozhat. A legtipikusabbak:

 • a motor teljesítményének hiánya,
 • túlzott üzemanyag fogyasztás,
 • szennyező motor.


A csere menete


Szerencsére a cserét magunk is meg tudjuk csinálni. Ehhez először ki kell húzni az akkumulátor negatív pólusát, mindig betartva a biztonsági utasításokat. Ahhoz, hogy a gyertya megfogható állapotba kerüljön, az autónak le kell hűlnie. Ezután általában szabad kézzel is hozzáférünk. Alkalmazzuk a következő lépéseket.

Ha kábeles a gyújtógyertya:

 • Az ujjunkkal vagy egy hosszú fogóval fogjuk meg a gumidugót. Fontos, hogy soha ne húzzuk meg a gyújtógyertya kábeleit.
 • Jegyezzük fel, vagy jelöljük meg a kábelt, hogy később el tudjuk dönteni, hogy melyik hengerhez volt csatlakoztatva, és ne tévedjünk az új beszerelésénél.


Ha rámpás gyújtótekercsről van szó:

 • Ha rámpás a gyújtógyertya, akkor nincsen vezeték, ilyenkor csak a tekercs csatlakozóját kell kihúzni. Ezt mindig egyesével együk.
 • Lazítsuk meg a gyertyát, egyenesen tartva a kulcsot.
 • A kulccsal manuálisan tekerjük, viszont ne engedjük, hogy ellenállásba ütközzünk.


Ezután:

 • Az új dugók telepítése előtt ellenőrizzük, hogy megegyeznek-e.
 • Figyeljünk a csatlakozó anya szorosságára, vagy távolítsuk el, ha a csatlakozás megkívánja.
 • A végleges felszerelés lőtt tisztítsuk meg a gyújtógyertya bemenetét.


Fekmester.hu ®
Termékkategóriák