Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

A motorba jutó levegő megszűréséért a levegőszűrő a felelős, ezért is fontos ezen egyszerű és olcsó alkatrész időszakos ellenőrzése és szükség esetén cseréje. A levegőszűrők ellenőrzését minden olajcsere alkalmával el kell végezni, de különösen fontos, ha autóját olyan környezetben használja ahol sokkal több a levegőben megtalálható szálló por. Minden gépjármű szervizkönyve tartalmazza a szűrők cseréjére vonatkozó előírásokat, de 10.000-15.000 kilométerenként érdemes ezt a legtöbb gyártó ajánlása szerint elvégezni. A levegőszűrők széles márkakínálatát találhatja meg a Fékmester szűrők webáruházában és több kiváló márka közül is választhat akciós áron online áruházunkból. Ne halogassa légszűrő cseréjét, hisz ez motorja tüdeje és az egyik legolcsóbb autóalkatrészek egyike.


Miért cseréljük rendszeresen a levegőszűrőt?


A levegőszűrő a motor tüdeje. Ahogy a nevéből is következtetni lehet, a feladata a levegő szűrése. Első ránézésre nem tűnhet életbevágóan fontos szerepnek, azonban, ha jobban belegondolunk, akkor hamar rájövünk, hogy azt a levegőt mi fogjuk beszívni, így jó, ha tiszta marad. Az alkatrész belsejében található egy papírhoz hasonlítható anyag, csak bizonyos molekulákat enged át, viszont eltávolítja az apró szemcséket. Alapanyagát tekintve négyféle változata létezik, a papír, a hab, a rozsdamentes acél és a pamutos géz.

A történelem folyamán először olajba mártott acélhálókat használtak, azonban szerencsére a 60-as években olyan szintre fejlődött a papíripar, hogy képesek voltak létrehozni az első szűrőket. Ez a fejlődés azonban pénzbe is kerül, mivel miközben a régi világban csak a hozzáadott olajat kellett cserélni, addig ma rendszeres kell az egész papírt, ez pedig egy folyamatos költség, ami nemcsak a gyáraknak, hanem a szervizeknek is jól jön. Azóta általában papír szűrőket használnak, amik rendszeres különböző formában és hajtásban helyezkednek el az alkatrész belsejében.

LEVEGŐSZŰRŐ
LEVEGŐSZŰRŐ
LEVEGŐSZŰRŐHa eldugul a levegőszűrő


Fontos megjegyezni, hogy az eldugult szűrő károkat okozhat, és ezt nem csak az autó fogja megsínyleni, hanem a benne tartózkodó utasok. Kirándulás vagy nyaralás megtervezésekkor sok akadályt figyelembe szoktunk venni. Ott vannak a kilométerek, a dombok, esetleg hegyek és az út minősége. A haladásunkat azonban megnehezítheti egy esetleges dugó, egy nem várt baleset, vagy a rengeteg lakott terület. Azonban nemcsak tőlünk függ, hogy milyen hatékonyan jutunk el egyik pontból a másikba. Az autónk állapota is hozzájárul a sikerhez, ami olyan helyeken keresendő, mint a motor megfelelő működése, az üzemanyag szivattyú nyomása, vagy éppen a gumik állapota.

Sokan emlékeznek arra, hogy a rendszeres olajcsere hozzájárul a jármű élettartamának a növeléséhez, azonban a levegőszűrőről gyakran megfeledkeznek. Azonban, ahogy nem tudnánk lefutni egy versenyt szívószálon keresztül lélegezve, úgy az autónk sem tud hosszú kilométereket megtenni az eltömődött szűrővel. Amennyiben nem cseréljük rendszeresen, úgy a jármű veszíthet a lóerőből, növekedni fog az üzemanyag fogyasztása, és akár a motor működését is befolyásolhatja.


Milyen gyakran cseréljük?


A vásárláshoz figyelembe vehetjük az ismerőseink véleményét és a vásárolói visszajelzéseket. Szerencsére a szűrő beszerelése gyors, egyszerű, csupán tisztában kell lennünk a megfelelő méretekkel. Nem érdemes az ár alapján dönteni, mivel alapból kis tételről van szó, de nem mindegy, hogy milyen gyakorisággal tömődik el. A megadott paraméterek hozzájárulnak, hogy a papír tökéletesen illeszkedjen a szűrőházba, ezáltal nem fog mellette beszökni a szennyeződés.

A legtöbb autóról elmondható, hogy nagyjából 15.000 kilométerenként érdemes cserélni, vagy évente egyszer. Persze, ez a szám változhat akkor, ha gyakran megyünk földúton, vagy rendszeresen nézünk szembe szálló porral, legyen az a lakhelyünk, vagy munkánk miatt. Nem véletlenül a levegőszűrő a jármű tüdeje, hagyjuk szabadon lélegezni.

Termékkategóriák