Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

Olajszűrőt cserélni kell minden olajcsere alkalmával, mivel ez a szűrő gondoskodik az olajban megtalálható szennyeződések kiszűréséről. Olajszűrők esetén kettő fő kivitel létezik: vannak fémházas szűrők, és szűrőbetétes kivitelek. A legáltalánosabb a fémházas kivitel. Az olajszűrőt nem lehet megjavítani, ezért a meghibásodása esetén gondoskodni kell a cseréjéről. Fontos, hogy mindig az autójának megfelelő méretpontos szűrőt használják olajcsere alkalmával, ellenkező esetben a motor károsodást szenvedhet. Az olajszűrők széles márkakínálatát találhatja meg a Fékmester szűrők webáruházában és több kiváló márka közül is választhat akciós áron online áruházunkból.


Amit az olajszűrőről tudni érdemes


A legtöbb vezető elgondolkodik rajta, hogy milyen olajszűrőt érdemes vásárolnia. Sokan hajlamosak arra, hogy évről évre ugyanolyan márka mellett tegyék le a voksukat, de néha érdemes kutakodni kicsit. Az autók motorjában elengedhetetlen szerepe van a megfelelő olajnak, ugyanis enélkül az alkatrészes súrlódnának, rosszabb esetben összeütköznének. Megfelelő bevonat mellett ezt megelőzzük, ráadásul az adalékanyagoknak hála nem kell félnünk a korróziótól, könnyebben tisztán tartjuk a motort, és a hőelvezetésben is szerepet játszik.

Ahogy nincsen két ugyanolyan stílusú tulajdonos, úgy ugyanolyan igények sem léteznek. Vannak, akik csak a városon belül közlekednek, ott is rövid utakat tesznek meg. Mások szinte hétről hétre bejárják az országot, csak úgy falják a kilométereket. Miközben a hosszú út során az olajnak elég ideje van felmelegedni, nagyobb eséllyel jut el a rendeltetési helyére. Eközben a városban csak hideg motor vár ránk, és az olaj sem tud segíteni. Ezért nem mindegy, hogy milyet vásárolunk, ahogy az sem, hogy milyen szűrőt használunk hozzá.

OLAJSZŰRŐ
OLAJSZŰRŐ
OLAJSZŰRŐAz olajszűrő célja


Ahogy mindennek, úgy az olajnak is van saját élettartama, ami néhány trükkel befolyásolható, azonban előbb vagy utóbb a végére ér. A sok szennyeződés ahhoz vezet, hogy ne tudja véghezvinni a feladatát, így segítség helyett veszélyforrássá válhat. Ahhoz, hogy hosszú ideig tudjunk megfelelő olajat használni, meg kell védenünk a szennyeződésektől, amit pont az olajszűrő fog elvégezni. A vásárlása éppen annyira fontos, mint amikor az olajat választjuk ki, bár, ha nem akarunk sokat kutatni a témában, akkor rábízhatjuk magunkat valamelyik szakemberre.

Sokan szoktak vitatkozni azon, hogy inkább gyárit vegyünk, vagy érjük be az utángyártottal. Tény, hogy a szűrő nem a legdrágább autóban fellelhető alkatrész, azonban biztosan mindenki egyetért abban, hogy sok kicsi sokra megy. Kétféle vélemény szokott keringeni a felhasználók között. Az egyik, hogy az eredeti gyári termékeke drágábbak és jobbak, miközben az utángyártottak silányak és olcsók. Szerencsére rengeteg utángyártott termék rácáfol ennek az ellentettjére.


A csere lépései


Amennyiben már utánanéztünk a különböző márkáknak, és kiválasztottuk a nekünk valót, jöhet a csere. Nem kell külön időpontot foglalni a szerviznél, mivel egyszerre tudjuk az olajat és a szűrőt újra váltani. Amennyiben saját magunk próbáljuk kivitelezni, mindig legyünk óvatosak, mivel a szűrőben maradhat forró olaj, így szerezzünk be egy hőálló kesztyűt. Tegyünk egy rongyot a szűrő alá az esetleges csöpögés elkerüléséért, és külön figyeljünk arra, hogy semmilyen szennyeződés ne kerüljön a motorba.

A régi szűrőt puszta kézzel, vagy speciális fogóval tudjuk lecsavarni. Amennyiben nincsen ráégve a motorra, úgy könnyen meg tudjuk lazítani, majd utána kézzel is elvégezhető. A régi szűrő helyét takarítsuk le, hogy az új ne érintkezzen szennyeződéssel. Ezután az újat kenjük be a friss olajjal, majd használjuk a megfelelő fogót, ne is próbáljunk csak a kezünkre hagyatkozni. Ezekkel a lépésekkel már kész is az olajszűrő cseréje.

Termékkategóriák