Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

A vízszivattyú feladata, részei, cseréje


A motor üzemi hőmérséklete elengedhetetlen a megfelelő működéshez és megbízhatósághoz, amiért a vízszivattyú is felel. Ha rosszul működik, vagy valamiért meghibásodik, akkor sok anyag, elem, például a tömítések és a kenőanyagok is visszafordíthatatlan károsodást szenvednek, majd cserére szorulnak.

Vízpumpa
Vízpumpa
VízpumpaHogyan működik a vízszivattyú?


A vízszivattyú feladata a hőmérséklet szabályozása. Eloszlatja a hűtőfolyadékot annak érdekében, hogy a felesleges hő a motor külsejébe kerüljön. A termosztát és a radiátor segítségével az említett folyadékot a motorblokkon vagy a hengerfejen átfolyó vezetéken keresztül keringteti, vízzáró utat képez, hogy megakadályozza a folyadékveszteséget.

A hőegyensúly nagyon fontos, és a folyadék keringtetésével lehet csak szabályozni. Ezáltal garantálva van a motor működéséhez szükségen minden optimális körülmény. Gondoljunk csak a hengerek belsejében bekövetkező égésre, ami mindig szélsőséges hőmérséklettel jár. Ha ezt nem hűtenénk, akkor a motor hamar a végét járná.


Részei


Manapság a vízszivattyúk már nem vasból, hanem alumíniumból készülnek, amelyek általában ezeket az elemeket tartalmazzák:

  • propeller,
  • csiga,
  • csapágy tengely,
  • páncélozott tengely,
  • tömítés.


A szivattyú működésének két létfontosságú eleme a páncélozott tengely és a tömítés, mivel ezek biztosítják az egység szorosságát. Ha ezek meghibásodnak, akkor a motor túlmelegszik.


Meghibásodásának okai


A vízpumpa meghibásodását általában a hajtószíj feszegetésével vagy a hűtőfolyadék szivárgásával függ össze. Természetesen a minősége is hatással van a tartósságra, és a csere gyakorisága is.

Szintén meg kell említeni azt a téves elképzelést, miszerint a víz hűtőfolyadékként is működhet. Sokan nem akarnak még kis összegeket sem elkölteni, és inkább vízzel töltik meg az autót. Azonban a vízben található klór oxidálja a jármű belsejét.

Az ilyen problémák mindig következményekkel járnak, ami lehet túlmelegedés, vagy más, a motor helyrehozhatatlan hibája.


Kerüljük el a hibákat


Számos jelet észlelhetünk, ami mind arra enged következteti, hogy a vízszivattyúval valami baj van. Ha időben észrevesszük ezt, akkor elkerülhetjük a nagyobb problémát, és megelőzhetjük a húzósabb kiadásokat.

Alapjáraton ellenőrizzük, hogy nem csöpög-e a hűtőfolyadék vagy, hogy hallunk-e valamilyen fémes zajt.

A hőmérsékletet úgy állítsuk be, hogy soha ne lépje túl a határértéket. Az ideális általában a 95 fok, de egyes motorok problémamentesen elérhetik a 104 fokot is. Mindig ellenőrizzük a hűtőfolyadék szintjét, és használjuk azt, amit a gyártó előírt. Inkább dobjuk ki a silány minőségű folyadékot.

Cseréljük ki a vezérműszíjat, ha a gyártó azt jelzi, mivel általában a vízszivattyú elfordításáért felelős. Ilyenkor viszont mindig kerüljük a túlzott feszítést, hogy ne erőltessük a tengelyeket.


Mennyibe kerül a csere?


A vízszivattyú cseréje lényegében nem kerül annyira sokba, azonban többet kell szánni a munkadíjra. A csere nem egyszerű folyamat, sok lépést is tartalmaz, így több idő is elmegy vele. Sokszor a vízszivattyú cseréje egyenlő a vezérműszíj cseréjével is, ami kicsit megnehezíti a folyamatot, ezért érdemes szakember segítségét kérni.Fekmester.hu ®
Termékkategóriák