Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat

Amit a vonóhorog vásárlásról tudni érdemes


A vonóhorog kérdése leginkább akkor szokott felmerülni, ha valamit vontatni, szállítani akarunk. Ez lehet bicikli, utánfutó, de akár lakókocsi is. Hogy mivel huzatunk, az érdekes kérdés, a válasz pedig koránt sem olyan egyértelmű. A vontatóhorog ugyanis nem elég, hazánkban nagyon komoly szabályozás vonatkozik arra, hogy B kategóriás jogosítvánnyal mekkora súlyt vontathatunk, így az még kevés, hogy megválaszoljuk azt az egyszerű kérdést, hogy van-e vonóhorog az autónkon van nincs.

De tételezzük fel, hogy rendelkezünk a szükséges engedélyekkel, és már csak a vonóhorog kérdését kell tisztáznunk. Vonóhorog felkerülhet az autónkra szériatartozékként, de utólag is felszerelésre kerülhet. Amennyiben nincs vonóhorgunk, a vásárlás előtt mindenképp figyelembe kell vennünk pár nagyon fontos tényezőt, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg. Vonóhorogból többféle típus létezik, jó, ha tisztába vagyunk vele, hogy melyik mit tud, és nekünk melyikre is van szükségünk. És persze azt sem ért tudni, hogy mire is használhatjuk a vonóhorgot.


Tények és tévhitek a vonóhorog használatról


A vonóhoroggal kapcsolatban számos tévhit kering az interneten, hogy mire lehet használni és hogy mire nem alkalmas. Először is tisztázzuk, mikor érdemes vonóhorogban gondolkodunk. A vonóhorog ugyan egy praktikus találmány, de csak akkor érdemes beszerezni, ha ki is használjuk. Nagyom jó szolgálatot tehet nyaraláskor, ha lakókocsit vontatnánk, de bármilyen teherszállítás alkalmával. Még akkor érdemes beruházni egy vonóhorogra, ha csak alkalmanként szállítunk utánfutóval, vagy csak a nyári időszakban használjuk ki a lakókocsi előnyeit.

Ami viszont tévhit, hogy a vonóhorog megvédi az autónkat egy esetleges ütközés során. Természetesen ennek az állításnak van némi igazság alapja, de maximum kisebb koccanás esetén véd, illetve ha a mögöttünk haladó látja, hogy vonóhorog van az autónkon, talán óvatosabban vezet. Ám a tapasztalat azt mutatja, hogy egy nagyobb ütközéskor a vonóhorgos autó sérül meg jobban, még gazdasági totálkárról is beszélhetünk ilyen esetekben. Ha tehát csak azért tennénk vonóhorgot az autónkra, hogy koccanás esetén védje a kocsit, akkor ezt gondoljuk inkább át még egyszer.


Milyen típusú vonóhorgok vannak?


A vonóhorgoknak több típusa is van, melyek közül válogathatunk. Magyarországon négy típusú vonóhorgot ismerünk:
• Hegesztett vagy fix fejű vonógömbbel ellátott vonóhorog: ez a legrégebbi, és egyben a legolcsóbb megoldás, ugyanakkor nem árt tudni, hogy például Szerbiában és Ausztriában már kivonták a forgalomból, és valószínű, hogy már hazánkban sem használható sokáig, így érdemes egy kicsit drágább, de modernebb megoldásban gondolkodni.
• Csavarozható (szerelhető) vonógömbbel ellátott vonóhorog: ez már egy modernebb megoldás, ráadásul szinte minden gyártónak van ilyen típusú vonóhorga. Számos autótípushoz gyártják, szóval minden bizonnyal fogunk találni megfelelőt az autónkra. Hátránya, hogy a rendszámtakarás miatt nem minden autótípuson alkalmazható.
• Levehető / kulcsos / excenteres / reteszes vonógömbbel ellátott vonóhorog: ez a típus egyre népszerűbb, ugyanis a vonófej nem takarja el a rendszámot, hiszen nem is látszik, ha épp nem használjuk. A műszaki vizsgán is el szokták fogadni.
• „Oris” technológia: előnye, hogy nagyon gyorsan és egyszerűen felszerelhető, hátránya, hogy jelenleg nem kapható minden autótípushoz, ráadásul drágább is, mint a többi típus.


Mennyibe kerül egy vonóhorog bekötése?


A vonóhorog bekötése nem olyan mutatvány, amit magunk is el tudunk végezni, ugyanis a pontos bekötés, amit a műszaki vizsgán is elfogadnak, szaktudást igényel. A vonóhorog elektromos bekötése általában hét pólusú, de egyes szervizek már 13 pólusú bekötést is vállalnak. Természetesen ez tovább drágítja az árat. A vonóhorog bekötés árak nem olcsók, és számos tényező befolyásolja őket, mint a vonóhorog típusa és az autó fajtája. Általánosságban elmondható, hogy egy vonóhorog bekötés ára 120-170 ezer forint között mozog.

Ebbe az árba természetesen már benne lesz a vonóhorog ára, a bekötéshez szükséges elektronika ára, a felszerelés munkadíja, az elektromos bekötés ára és a az autó műszaki vizsgáztatása is. Természetesen ez az ár az extra igények, vagy a különleges esetek esetében nőhet. De összességében ezzel a viszonyítási árral számolhatunk, ha vonóhorogban gondolkodunk.


Milyen márkák közül válogathatunk?


Vonóhorog számos márka kínálatában találhatunk. A már említésre került Oris (Bosal) márkán túl, hazánkban is meglehetősen széles a termékkínálat. A vásárlói vélemények szerint a leginkább keresett márkák az Auto-Hak (lengyel), az Aragon (spanyol), az Umbra (olasz), a GDW (belga), a Galia (szlovák) és a Steinhof (lengyel). Vonóhorgot már nemcsak autóalkatrész üzletekben vásárolhatunk, de számos webáruház kínálatában is megtalálhatjuk. Érdemes olyan webáruházat választani, melynek kereső funkciójában megadhatjuk az autónk típusát, és ennek tükrében ajánl nekünk terméket a rendszer. Ha már eldöntöttük, hogy vonóhorog kerül az autónkra, mindenképp érdemes utánajárni, hogy melyik lesz számunkra a legjobb választás.

Termékkategóriák