Segíthetünk? Fékmester Ügyfélszolgálat


Enyhe fékezés közben és különösen az új fékbetétek, vagy féktárcsák beszerelése utána, teljesen megszokott, hogy fékzajt hallunk. Ez idővel megszűnik, de hogy mennyi idő alatt, ez számos tényezőtől függ.

Ebben a cikkben a hátsó fék zaját kiváltó okokat emeljük ki.

Mindenek előtt tisztáznunk kell, hogy a fékzaj, vagy a fék csikorgása a jármű elejétől vagy a hátuljától jön-e, ami egyedül szinte lehetetlen. Általában jobban tesszük, ha egy második személy a járművön kívül, egy csendes út biztonságos részén figyeli, hogy megálláskor, a jármű melyik végétől jön a zaj.

Általában mindig a kerekek utolsó néhány fordulatánál fog jelentkezni a fék csikorgása.

Itt három dolgot érdemes megfontolni
1)Sok modern autó automata fékerő szabályzó szeleppel van szerelve, ami korlátozza a fékfolyadék nyomását a hátsó fékeknél, amikor az autó csak kis mértékben van terhelve (néhány utas). Nagyobb terhelésnél a fékerő szabályzó szelep növeli a nyomást a hátsó fékeknél, hogy elossza a fékezendő terhet, így nagyobb hatásfokkal fog működni. Ez segíti a fékbetétek gyorsabb bekopását. Habár, ha kis teherrel vezetünk hosszú távon, ez dramatikusan megnöveli a bekopási időt. Néhány egzotikus autó manuális fékerő szabályzóval van szerelve, amit csak tapasztalt szakember tudja, hogy kell beállítani.

2)A féktárcsa állapota a legfőbb, még a legkisebb egyenetlenség is megduplázza a bekopási időt, vagy akár tovább is tarthat, és a fékzaj szintén tovább fog fennállni. Amikor új fékbetéteket szerelünk be, ajánlott a féktárcsák cseréje, vagy a felületének megmunkálása.

3)Azok a hátsó féktárcsák, ahol a kézifék pofái a féktárcsában vannak beépítve, minden esetben a legrosszabbak. Ilyen a hátsó kereke a BMW-nek, a Mercedesnek, és a Volvo-nak stb., ezenkívül a kutatások alátámasztották, hogy ez a mélyedés és néha a vékony részei a fékdob vájatnak, rezonanciahatást okoznak, és felnagyítják a hátsó fék zaját, ami néhány esetben soha nem szűnik meg.


Hasonló témával foglakozó cikkeinket megtalálhatja itt:
A kormánykerék remegése
Fékremegés
Hogyan oldjuk meg a fékrázását véglegesen?
Mi az a fékgyengülés?
Pro Cut Esztergálás
Repedés, vagy hajszálrepedés a féktárcsa felületén?
Mi az a fékpor, és mi okozza?
Gőzzár a fékfolyadékban
EBC első fékbetétek
Autó Fékek - 1. rész
Hogy koptasd be az új fékeidet utcai/városi használatra?
Kerámia fékbetétek!!!???
Hogyan készülnek a fékek?
Legjobb fékbetétek - 1. rész
Legjobb fékbetétek - 2. rész
Visszajelzések, észrevételek a fékbetétekről

Fekmester.hu ®
Termékkategóriák